Природозащитници и местни в Бродилово едва не се сбиха заради тричането

ОFFNews 25 февруари 2017 в 13:59 28335 11

Снимка Animal Rescue

Природозащитници се стекоха в странджанското село Бродилово днес, за да спрат противоречивия обичай тричане, при който местните въртят над река вързани кучета.

Протестът беше организиран от фондация "Лъки хънт" и оглавяван от украинци, към които се присъединиха и българи. Още сутринта в селото пристигнаха два автобуса с природозащитници, които искат да предотвратят изпълняването на нехуманната традиция, забранена от шест години насам. Протестиращите бяха отседнали в региона още от вчера, което провокира местните да подозират, че някой е платил за организацията. Бродиловци защитиха ритуала си, който извършват на Кукеровден и, според тях, е за здраве и берекет.

Варвари ли сме ние? Нито едно куче не е умряло. Нищо не му става на кучето. Като излезе от водата, се разстръска и си тръгне нататъка. Вие идвате да ни провалите празника“, коментираха местните.

Природозащитниците контрираха с предложение, след като е толкова невинно, местните хора да се тричат сами.

Природозащитниците подаряваха цветя, които селяните хвърляха на земята. Валяха и заплахи за бой. Кадър: БТВ

Един час продължиха споровете между бродиловци и протестиращи. Обстановката се нажежи, когато протестиращите се опитаха да подарят плюшени кучета на местните, за да изпълнят ритуала си с тях, а да не причиняват стрес и болка на животните. Бродиловци реагираха агресивно и заплашиха със саморазправа.

Дошлите на място полицаи успокоиха обстановката, а в селото празникът продължи с хора и народна музика. Природозащитниците, все пак, застанаха на пост до местния водоем, за да не се стигне до тричане на кучетата.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

12216

13

Uzer2

25.02 2017 в 21:17

Езичество, не намесвай православието..!

11178

11

Крушата

25.02 2017 в 19:15

Значи дайте да помислим малко.
Група хора се грабват да пътуват от Варна до Бродиловци (близо 200 км. път), пристигнали са сутринта, което означава, че са тръгнали посред нощите. Отиват на другия край на малката ни страна. Безцеремонно нахълтват в личния живот на бедните хорица (добре знаем, че регионът не е особено развит) в собственото им село. Дори са купили огромни плюшени кучета за да бъде гаврата пълна!
И искате да ми кажете, че тези субекти не са направили всичко това за пари!!!
Ако това е така - те са жертвали са почивните си дни, парите си и енергията си поради своите личностни убеждения. То това е още по стряскащо за мен!
Съвсем не бих се учудил, ако подобни субекти, които са по-загрижени за добрия живот на кучетата отколкото на хората започнат да тичат хората от Бросилово за да им покажат какви са гадове според тях.

10902

9

Мариян

25.02 2017 в 16:33

Този варварски "празник" трябва със закон да бъде забранен, а който продължава този садизъм, да бъде жестоко наказван и ефективно осъждан да лежи с десетилетия! Какъв е този примитивизъм? Що за изродщина?