Бродилово се отказа от тричането

Ивелина Петрова 25 февруари 2012 в 13:53 2591 0

"Тричане" Снимка: БГНЕС

Царевското село Бродилово се отказа от обичая „тричане на кучета”, който трябваше да се проведе днес. В Бродилово нямаше връзване и въртене на кучета, а животните само бяха потопени в „малка вадичка с вода", колкото да не се пренебрегва изцяло традицията. Причината да не се състои обичаят е мирен поход, организиран от гражданска група, създадена от ентусиасти във Фейсбук и природозащитници. По думите на един от организаторите на похода Веселинка Тодорова природозащитниците са постигнали целта си, съобщава "Фокус".

"Тричането е правено в миналото във връзка със здравето и плодородието. Това е традиция от векове. Нашите хора са оцелели на базата на тези традиции. Гонени от турците, са принесли обичая в Бродилово и продължават да тачат събора. Първо се тричат кучетата, после се прави Кукеровден и обичаят „паликош". Последното се прави на другия ден, но поради малкото население в селата, всичко се прави на един ден", коментира кметският наместник на село Бродилово Илия Илиев. По повод провеждането на мирния поход до селото Илиев каза, че обичаят "тричане" не е жесток. „На много хора съм казвал, че ако това е ненужна жестокост, аз няма да завеждам кучето си да го въртят и да го изкъпят. Никого не принуждаваме на сила. Всеки си води домашния любимец по доброволен начин. Аз се грижа за кучето си, а те ще дойдат да ми кажат какво да правя със собствения си любимец. Да ми дават пари да се грижа за него?", попита кметският наместник.

 По думите му след издадената заповед на кмета на Царево да не се провежда този ритуал, заповедта е изпълнена, но не могат да бъдат ограничени хората, ако искат да спазят обичая. В село Бродилово живеят над 200 души.
Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews