При две от умъртвените птици е установен птичи грип, обявиха от БАБХ

OFFNews 27 февруари 2018 в 19:06 2794 0

Снимка Четири лапи

При две от умъртвените над 100 птици от Българската агенция за безопасност е установен птичи грип, обявиха от Агенцията. 

Птиците бяха открити на ГКПП “Дунав мост II“. Те са били превозвани незаконно и в лоши условия. Птиците бяха откарани в софийския зоопарк, а на 23 февруари Областна дирекция по безопасност на храните - София издава заповед за умъртвяването им. Според организацията за защита на животните "Четири лапи" умъртвяването на птиците е станало в разрез със закона. Оттам подчертаха, че сред птиците е имало и представители на защитен вид.

Земеделският министър Румен Порожанов нареди проверка на БАБХ по случая. 

След унищожаването на птиците са взети проби от евтаназираните птици, които са предоставени за изследване от Националната референтна лаборатория по инфлуенца и Нюкясълска болест по птиците. 

Първоначалните изследвания са доказали наличие на птичи грип в две от птиците – лебед и патица. Окончателните резултати за щама на заболяването ще бъдат оповестени до дни, обявиха от БАБХ.

Заради това Зоопаркът в София е поставен под карантина. 

Във връзка с това се вземат редица мерки, сред които забрана за придвижване на птици от и към зоологическата градина, затваряне и отглеждане на закрито на птиците, при които това е възможно, за да нямат досег с диви птици, засилване на мерките за биосигурност и съхранение на всички фуражи за изхранване на птици на закрито, прегледи на птиците в Зоопарка и забрана за достъп на външни лица до Зоопарка.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!