Президентът награждава спасителите при пожара в дома с. Рояк

OFFNews 21 декември 2021 в 06:40 1129 0

Снимка БТА, архив

Изгорелият покрив на дома за възрастни в село Рояк, Варна.

Президентът Румен Радев ще награди включилите се в спасяването на възрастните хора при пожара в дома в село Рояк Октай Шабан, Мерт Гюргелиев, Фуркан Фикретов и Селим Селимов. Той ще им връчи Почетния знак на президента на Република България за проявената от тях смелост, съпричастност и самоотверженост.

Девет души загинаха при пожара на 22 ноември в хосписа във варненското село.

След това учениците, включили се в спасителната операция, ще бъдат наградени и от министъра на образованието и науката акад. Николай Денков.

Също днес държавният глава ще удостои с държавни отличия български културни дейци. На "Дондуков" 2 в 10:30 ч държавният глава ще връчи орден „Стара планина“ първа степен проф. Хикмет Мехмедов, който е сред високо ценените творци в съвременната история на българския балет. Отличието е за изключително големите му заслуги в областта на културата и изкуството. За големите им заслуги в областта на културата и изкуството ще бъдат отличени още проф. Адриана Благоева, Михаил Петров и Любен Чаталов.

Румен Радев ще връчи ордени „Св. Св. Кирил и Методий“ първа степен на проф. Адриана Благоева, изявен диригент и педагог и заместник-ректор на Националната музикална академия „Проф. Панчо Владигеров“ и Михаил Петров, творец с безспорен принос за авторитета на българското театрално и филмово изкуство. Българският актьор Любен Чаталов ще бъде отличен с орден „Св. Св. Кирил и Методий“ втора степен.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови