През юли от 12 до 38 градуса, валежите в норма

OFFNews 01 юли 2015 в 09:20 3574 0

Юли започна с хладно време, най-ниските температури през месеца ще бъдат между 12 и 17 градуса, а най-високите - между 33 и 38 градуса. 

Още няколко дни облачността над страната ще е значителна и на много места ще има валежи, главно в часовете около и след обяд с гръмотевици. През втората половина от първото десетдневие температурите чувствително ще се повишат. Ще бъде предимно слънчево, в края на десетдневието с по-значителни увеличения на облачността, когато е възможно на места краткотрайно да превали, съобщи Дарик, като се позовава на БТА. 

През второто десетдневие температурите ще бъдат около нормалните за периода. Ще преобладава слънчево време. Най-голяма вероятност за преминаване на атмосферни смущения и условия за развитие на купеста и купесто-дъждовна облачност с краткотрайни превалявания и гръмотевици ще има около 12, 15 и 20 юли, когато ще настъпва и относително понижение на температурите.

През повечето дни от третото десетдневие времето ще се задържи предимно слънчево. Около 21 юли, 25 юли и в края на месеца ще има вероятност за преминаване на бързи студени атмосферни фронтове, по които на места от запад на изток ще превали краткотраен дъжд, придружен от гръмотевици и усилвания на вятъра. Около средата на десетдневието се очаква по-чувствително понижение на температурите. 

Климатичната справка на НИМХ-БАН показва, че през юли продължителността на слънчевото греене е най-голяма - в равнините около 320-340 часа. Облачните дни обикновено са само от 1 до 4. Юлските температури са високи - регистрирани са абсолютните максимуми за нашата страна, които в повечето райони са от 40 до 44 градуса.

Дните 28, 29 и 30 юли са наречени "горещници".

Месечната сума на валежите ще бъде около нормата, която за по-голямата част от страната е между 40 и 60 литра на квадратен метър.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови