Правят актуална карта на защитените територии

Антония Чорева 20 август 2016 в 12:20 4405 1

Защитените зони в Странджа.

Министерството на околната среда и водите (МОСВ) отпуска 2,1 млн. лева за шест проекта на Института по биологично разнообразие и екосистемни изследвания към БАН и Софийския университет. 

С парите ще бъде завършена картата на екосистемите в България. 

В подкрепа на управлението на чужди видове в България се отпускат допълнително 243 403 лева. По проекта ще се извърши анализ на пътищата на разпространение на чуждите видове, ще се разработят ръководства и ще се организират обучителни курсове за заинтересованите страни.

С близо 428 138 лева ще се подобри методическата подкрепа при изпълнение на одобрените проекти за картиране на екосистемите и въвеждането на резултатите в националната информационна система към Изпълнителната агенция по околна среда. Обобщените данни ще дават информация коя е преобладаващата екосистема на определена територия и в какво състояние е тя. Така ще могат да се вземат най-добрите управленски решения за нейното поддържане или възстановяване.
Ще се финансира и разработването на актуална карта на защитените територии в страната, каквато не е разработвана от няколко десетилетия.

С 144 680 лева ще се допълни реализацията на проект за оценка и картиране на състоянието на тревните екосистеми и техните услуги в България.

С 487 931 лева в рамките на проекта за картиране и оценка на степно-храстовите екосистеми на територията на страната, извън защитените зони от мрежата НАТУРА 2000, ще се подкрепи картирането на един необхванат досега от процеса тип екосистеми - земеделските земи.

Другият необхванат към момента тип екосистеми – морските, ще се финансира в рамките на проекта за картиране и оценка на водни екосистеми, като за него се отпускат 759 767 лева.

С 37 912 лева ще се подпомогне реализирането и повиши информираността за ползите от проекта за картиране и оценка на екосистемите и екосистемните услуги в земи с рядка растителност у нас.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

20374

1

Стринка Минка

20.08 2016 в 13:13

Да не пропуснат от сега да отбележат 'санитарната' сеч.
Че после като вземат да никнат петната да няма изненадани.