Посолството ни в САЩ няма връзка с много българи заради Ирма

OFFNews 10 септември 2017 в 09:33 5634 1

Посолството ни в САЩ няма връзка с много от българите в районите, откъдето ураганът "Ирма" е минал. Това се дължи на нарушените комуникации, заяви Любомир Грънчаров, представител на българското посолство в САЩ пред бТВ.

Външно министерство мобилизира целия си ресурс за координация и съдействие на българските граждани в Централна и Северна Америка, засегнати от преминаването на урагана "Ирма". Открити са горещи линии за подаване на сигнали за наши сънародници в беда.

„Засега няма данни за пострадали българи. Много техни близки се обаждат в посолството, за да търсят информация”, допълва Грънчаров.

Очаква се скоро бурята да връхлети Флорида, където също живеят много наши сънародници. Там е обявена и най-голямата евакуация в историята на щата.

„Много е важно хората да не се евакуират след настъпването на бурята. Властите предупредиха и да не се звъни на спешния телефон 911 докато трае стихията, защото няма да могат да помогнат”, пояснява Грънчаров.

Американският Национален център за ураганите заяви, че прогнозната траектория на урагана Ирма се измества на запад. Изменението е само от няколко километра, но въпреки това е от съществено значение. Така епицентърът на урагана ще остане близо до бреговете на Флорида, насочвайки се да удари Сейнт Питърсбърг, а не Маями или Тампа, предаде БТА.

Ако бурята продължи да се носи над топлите води на Мексиканския залив, тя може да се усили, преди отново да връхлети суша.

Подобно на Тампа, Сейнт Питърсбърг от близо век не е бил удрян пряко от голям ураган. При такава траектория следващото населено място подред след този град ще е Клиъруотър, а после бурята ще се насочи окончателно на северозапад, към Окала.

Към момента силата на вятъра на бурята достига 193 км/ч и тя се придвижва на север със скорост от 10 км/ч.

Над 190 000 жилища във Флорида са без електричество в резултат на урагана Ирма, заяви на страницата си в интернет щатският електроенергиен оператор ФПЛ.

На близкия архипелаг Флорида Кийс 29 000 негови потребители също са без ток, се казва в друго съобщение на компанията в Туитър.
Според някои експерти над един милион жители на Флорида може да останат без електричество, докато бурята премине през щата.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови