Поривист южен вятър, над 2000 метра ще вали сняг

OFFNews 14 април 2023 в 05:00 1279 0

В планините облачността от запад бързо ще се увеличи и след обяд и вечерта ще има валежи от дъжд, над около 2000 метра от сняг.

Снимка БГНЕС/Надежда Пеева

В планините облачността от запад бързо ще се увеличи и след обяд и вечерта ще има валежи от дъжд, над около 2000 метра от сняг.

Поривист южен вятър с пулсации до 24 m/s ще духа днес в 14 области в Западна и Централна България. Заради него НИМХ обяви жълт код за потенциално опасно време в София, София област, Перник, Кюстендил, Благоевград, Пазарджик, Пловдив, Кърджали, Хасково, Монтана, Враца, Ловеч, Габрово и Велико Търново.

Денят ще започне с минимални температури между 4 и 9 градуса, в София - около 5, които ще се повишат до максимални 20-25°, в София и по Черноморието - 21.

Увеличението на облачността от запад ще продължи и около и след обяд в Западна България, вечерта в Централна, а през нощта срещу събота и в Източна България ще вали дъжд. В Централна Северна и Югозападна България ще има гръмотевици.

Вечерта облачността от запад ще започне да се разкъсва и намалява. Ще духа умерен, в Източните Родопи и на места северно от планините временно силен южен вятър.

В планините облачността от запад бързо ще се увеличи и след обяд и вечерта ще има валежи от дъжд, над около 2000 метра от сняг. Ще духа силен, по високите части на Рила и Пирин бурен югозападен вятър. Максимална температура на височина 1200 метра - около 12°, на 2000 метра - около 4°.

Над Черноморието ще има разкъсана облачност, която вечерта ще се увеличи, но ще остане без валежи. Ще духа предимно умерен южен вятър. Максималните температури ще бъдат от 13° по северното крайбрежие до 18°-19° по южното. Температурата на морската вода е 9°-10°. Вълнението на морето ще бъде 2-3 бала.

Атмосферното налягане ще бъде по-ниско от средното за месеца. През деня още малко ще се понижи, но вечерта ще започне повишение.

Слънцето в София изгрява в 6 ч. и 48 мин. и залязва в 20 ч. и 6 мин. Продължителността на деня е 13 ч. и 17 мин. Луната в София изгрява в 4 ч. и 5 мин. и залязва в 13 ч. и 10 мин. Фаза на луната: един ден след последна четвърт.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови