Пореден протест пред Съдебната палата с искане за правосъдие без каскет и Гешев

OFFNews 23 юни 2021 в 21:31 1437 0

Граждани се събраха на пореден протест, организиран от инициативата "Правосъдие за всеки" пред Съдебната палата в София, за да поискат оставката на главния прокурор Иван Гешев. 

На демонстрацията под надслов "Правосъдие без каскет" за втори път думата имаха партиите на протеста.  

Бившият зам.-председател на парламента Татяна Дончева от "Изправи се! Мутри вън!" отбеляза, че за краткия си живот 45-ото Народно събрание е показало, че сме "в началото на падането на стената и модела на ГЕРБ". Първите стъпки за превръщането на думите в дела е смяна на Висшия съдебен съвет и отстраняването на Гешев и те не бива да се бавят. Като пропуск на предишния парламент Дончева отчете, че не е бил променен законът за държавната администрация, за да спре порочната практика с назначенията. 

Цецка Бачкова от "Демократична България" посочи, че от партията работят за това главният прокурор да се отчита открито пред обществото, а не задкулисно, както и за независима съдебна система. Тя припомни, че в предишния парламент ДБ е внесла законопроект за отмяна на специализираните съдилища и прокуратури, както и за конституционни промени. 

Методи Лалов от ДБ заяви, че "съдебната реформа се нуждае от бързи стъпки - закриване на специализираните съдилища и прокуратури, оставката и дисциплинарното уволнение на Гешев, намаляване мандатите на главния прокурор, председателите на ВКС и на ВАС."

Думата взе и Борис Цветков от БСП, който отбеляза, че от социалистическата партия са за "закриване на специализирания съд и прокуратура, оставката на Гешев и модела, по който той се избира".

"В 45-ото НС мнозинството от българския народ направи първата стъпка- отстраниха ГЕРБ от властта... Но не направихме втората стъпка - да различни сме. По много въпроси няма как да стигнем до компромис. Но по въпроса да си върнем държавата и парламентаризма - сме на едно мнение. Парламентът трябва да създаде мнозинството, което да решава, а не от джипката на Бойко да се решава на кой да се дават пари, на кой не", заяви Цветков.

Той припомни и проблема с местата в детските градини и ясли, като заяви, че това не е въпрос на лява и дясна политика. 

След него думата взе и бившата кметица на столичния квартал "Младост" Десислава Иванчева, за да напомни за проблемите си с правосъдието. 

 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови