Полицаи, пожарникари и военни излизат на протест днес в София

OFFNews Последна промяна на 18 октомври 2014 в 10:33 4284 9

Днес в столицата ще се проведе протест на полицаите, пожарникарите и служителите в затворите заради предложението на служебното правителство за въвеждане на възраст за пенсиониране в системата за сигурност.

Протестът е планиран за 14:00 часа, като сборният му пункт е градинката пред Централна баня в София, съобщи за OFFNews председателят Синдикална федерация на служителите в МВР (СФСМВР) Валентин Попов.

Участие в протеста са заявили Синдикатът на служителите в затворите в България (ССЗБ), Съюзът на офицерите и сержантите от запаса и резерва (СОСЗР) и Национална асоциация "Сигурност" (НАС).

Шествието ще премине покрай сградите на Министерски съвет и Министерството на труда и социалната политика и ще приключи пред президентството.

Протестът идва след като служебният кабинет одобри предложение на финансовия министър за промени в Кодекса за социално осигуряване (КСО), съобразени с препоръка на Европейската комисия. По време на дискусията в Министерски съвет в подкрепа на служителите в МВР и срещу отпадане на ранното пенсиониране се изказа единствено вътрешният министър Йордан Бакалов. Военният министър Велизар Шаламанов взе отношение по темата две седмици след това с разпространено до медиите съобщение от Министерството на отбраната.

Синдикатите се обидиха и на реакцията на социалния министър Йордан Христосков, който нарече исканията им "комични", като заяви, че синдикатите не са тези, които имат право да искат оставката му.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

18.10 2014 в 17:06

Предложихме вече 108 пъти КОМПРОМИСЕН ВАРИАНТ:

Служещите в момента да се пенсионират при ДОСЕГАШНИТЕ условия, а промените да важат САМО ЗА НОВОПОСТЪПИЛИТЕ след датата на пуликуване закона в ДВ. Освен това да се приложат принципите на международната практика в нашите страни-партньорки, като се адаптират и съобразят с българските условия.

Така е СПРАВЕДЛИВО. Ако съм Министър само за 3 месеца, ще го въведа незабавно. Стига циркове на гърба на сектор Сигурност.

18.10 2014 в 15:07

Изключително нахални тъпанари. След само 20 години служба излизат в пенсия без за тях да се внасят осигуровки с накуп 20 заплати и някой трябва да търпи тези простотии. СоциалиЗъма свърши. Колко пъти от ЕК ни правят забележки за това, къде го има. При това нито армията ни е армия, нито полицията полиция, нито има някакви превантивни мероприятия в пожарната. Дават там някакви ти ми смени да пазят някакво оръжие или задниците си и накрая с високите си заплати и пенсии искат си още привилегиите. Да опита да изкарат същите заплати с друг вид работа за да видят, че за нищо друго не стават. За това който не му изнася да напуска. Да сте чули свободна бройка за полицай или военен?!

18.10 2014 в 14:31

Добре искат, но какво дават? До кога ще се надписват нормативите по физическа подготовка в МО, до кога в МВР ще се отчита дейност и няма да се прави нищо срещу всеизвестните безизвестни във всеки град, до кога ще тече корупцията в приема за МО и в МВР??? За МО и МВР важи "системата наш човек" и "да отчетем дейност".

18.10 2014 в 13:58

Нали пред закона всички са равни? Нали полицаите и военните имаха това супер ранно пенсиониране точно, защото са изложени на рискове (и то най-вече реалните полицаи, а не чиновниците в МВР - защото и такива има)?
Защо тогава получават до 20 (словом: ДВАДЕСЕТ) заплати при пенсиониране, а други професии при пенсиониране взимат само 2 или 6 заплати?

Абсолютно логично е, че ще скочат на протести. Не е луд който яде баницата. Но когато му я взимат, няма да я пусне лесно.

18.10 2014 в 12:23

Иначе всички сме за реформи, и в полицията, и в армията,в здравеопазването, образованието, администрацията. За реформи сме,ама по принцип. Утре ако някой се осмели да оптимизира разходите в здравеопазването ще скочат лекарите, недай си боже да пипнеш чиновниците, веднага ще почнат да пищят, че това е политически реваншизъм. Ама имало препоръка от ЕК, абе майната им на ония от Брюксел, ние пари искаме, не акъл. Кой ша е тоя юнак, дето ша се осмели да ги почне тия реформи? #Кой? Ама вече с друга конотация, както казваше един от трубуната.

18.10 2014 в 12:03

терминал 2 е отворен денонощно, всички торби с лайна могат да идат на по-добри места извън бг.

18.10 2014 в 11:58

А, тях кой ще ги бие и арестува без причина , на протеста :)

18.10 2014 в 11:16

Ейййй разказаха играта на сигурността в България! Най-кофти е за пожарникарите и военните! Нямат никаква сигурност сами те за работата си.Днес ги има - утре ги няма! Затварят поделения,съкращават служещи ,махат преференции...които са заслужени заради самата служба,условия и начин на труд! Една държава с велика военна история като нашата сега е с история на най-мижавата и посредствена армия. Държава без армия е погубена! Полицаи,пожарникари и военни не се давайте!

18.10 2014 в 11:15

Пожарникарите добре ама полюцаите каква работа вършат, че искат още облаги? На фона на разстрела в европейска столица и цялата ширеща се престъпност по-скоро заслужават едно масово уволнение! Дайте ни оръжие, сами ще се пазим по-добре от тия разглезени безделници