Полицаи излизат на протест в събота

Offnews 14 октомври 2014 в 12:01 1953 6

Полицаи излизат на протест в събота

В събота ще се проведе протест на полицаите и служителите в затворите заради предложението на служебното правителство за въвеждане на възраст за пенсиониране в системата за сигурност, с което отпада т.нар. ранно пенсиониране за военни и полицаи. 

Протестът е планиран за 14.00 часа на 18 октомври, като сборният му пункт е градинката пред Централна баня в София, съобщи за OFFNews председателят Синдикална федерация на служителите в МВР (СФСМВР) Валентин Попов.

Участие в протеста са заявили Синдикатът на служителите в затворите в България (ССЗБ), Съюзът на офицерите и сержантите от запаса и резерва (СОСЗР) и Национална асоциация "Сигурност" (НАС). 

Шествието ще премине покрай сградите на Министерски съвет и Министерството на труда и социалната политика, като ще приключи пред президенството.

Протестът идва след като служебният кабинет одобри предложение на финансовия министър за промени в Кодекса за социално осигуряване (КСО), съобразени с препоръка на Европейската комисия. По време на дискусията в министерски съвет в подкрепа на служителите в МВР и срещу отпадане на ранното пенсиониране се изказа единствено вътрешният министър Йордан Бакалов. Военният министър Велизар Шаламанов взе отношение по темата две седмици след това с разпространено до медиите съобщение от Министерството на отбраната. 

Синдикатите се обидиха и на реакцията на социалния министър Йордан Христосков, който нарече исканията им "комични", като заяви, че синдикатите не са тези, които имат право да искат оставката му.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови