Почина българският учител и автор на учебници Коста Коларов

OFFNews 12 април 2021 в 11:37 5227 0

Снимка Радио Добруджа

Видният математик и общественик Коста Коларов е починал на 82-годишна възраст в Добрич. Автор на десетки книги, сборници по математика, първи демократично избран председател на Общински съвет Добрич и един от тримата преподаватели в България, първи получили звание "Главен учител".

Синът му Боян Коларов написа за него: „Винаги деен, никой не го е виждал без работа. Винаги в защита на гражданската доблест, непримирим с изоставането на българското училище. Винаги отдаден на книгите по математика, позволи на болестта да го прати в болница, чак когато видя отпечатан последния си учебник.

Построи за нас рай на земята, но все му намираше кусури и не спираше да го облагородява. Даде ни голямата си душа, омиротвори ни с безкрайната си любов.“

Димитър Манов написа във Фейсбук: "До последния си дъх работи за мисията си - за истинско познание за децата! Воюва срещу търгашите на все по-лоши и скъпи учебници, заели от години позиции в Министерство на образованието. Една от инициативите му от последните години е за специална подкрепа на децата, изоставащи по математика, със специална разработена от него методика за окуражаване и насърчение! Успява да намери спонсори и я прилагат в три от училищата в Добрич с огромен успех. Поклон пред паметта на Коста Коларов, един истински Български Учител!".

Коста Коларов е роден на 6 май 1938 г. Баща му е бил занаятчия – златар, а майка му – домакиня. Завършил средното си образование с отличие и веднага е приет да учи математика в СУ „Св. Климент Охридски“. Дипломира се през 1960 г. От 1 септември същата година започва работа като учител по математика в Първа гимназия „Св. Св. Кирил и Методий“. През 1969 г. е назначен за главен специалист по математика към ОНС-Добрич. 

След създаването й започва работа в Езикова гимназия „Гео Милев“. Занимава се активно с теоретични основи на педагогиката на математиката. Коста Коларов бе първият демократично избран председател на Общинския съвет в Добрич.

Поклонението ще се състои днес, 12 април, от 12.00 до 14.00 часа в зала „Харон“, Добрич.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Мистерии в Хераклея Синтика