Почетоха паметта на поручик Генчо Неделчев в Божица

Ето какво се случи в Босилеград и региона тези дни

ОFFNews 12 юли 2018 в 13:28 2178 0

Българският културно-информационен център „Босилеград“, сдружение „ГЛАС“ и Демократичен съюз на българите почетоха паметта на поручик Генчо Неделчев вчера в двора на черквата в с. Божица.

В словото си пред паметника на поручик Генчо Неделчев, председателя на КИЦ „Босилеград“ Иван Николов каза:

„Днес отдаваме почит, на паметта на поручик Генчо Неделчев загинал на 11 юли 1913 г. при местнотта Панжин гроб. Той е родом от Русе и е бил командир на 16-а рота от 2-ри пехотен Искърски полк на 5-а Дунавска дивизия. Издигнат е бил за „споменъ отъ съпругата му” и по една случайност и с малко усилия от наша страна в днешно време, бе запазен за бъдещите поколения. Паметникът бе открит от Александър Димитров и бе възстановено от баща му, Димитър Димитров. Нека това да бъде почит и за ония 435 български войници и офицери, загинали в боевете от село Караманица до връх Стрешер, както и за 523 сръбски войници и офицери, загинали по тия места от 28 юни до 18 юли 1913 г. в жестоки боеве между части от българската и сръбската армия".

Надгробния паметник на поручик Генчо Неделчев е един от малкото оцелели до наши дни български войнишки паметници в Босилградско.

Вчера в Босилеград приключиха кандидатстудентските изпити за български университети пред комисия, съставена от МОН, ДАБЧ и Генералното консулство в Ниш. 

Кандидат-судентският изпит се състоеше от решаване на тест с 40 въпроса по български език и литература и история. Общо 51 кандидат-студенти от Босилеград и българи от вътрешността на Сърбия се явиха на изпита. 12 души пък са кандидатствали по магистърски и докторски програми.

Вчера бе и тържественото откриване на десетата „Детска олимпийска ваканция Босилеград 2018“, която се финансира по програмата „Българско сътрудничество за развитие“.

Децата накратко демонстрираха придобитите си умения по време на заниманията си и декламираха стихове.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !

 
X

Да помогнем на украинските деца!