Плевнелиев: Делото на светите братя промени облика на християнския свят

OFFNews 24 май 2014 в 16:03 2194 0

Росен Плевнелиев на шествието по случай 24 май.
Росен Плевнелиев на шествието по случай 24 май.

Делото на Кирил и Методий промени културния и духовния облик на християнския свят, заяви президентът на България Росен Плевнелиев в реч по случай 24 май - Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост.

Плевнелиев заяви още, че днес българите празнуваме своето духовно кръщение, като поведе празнично шествие до Паметника на светите братя пред Националната библиотека „Св. Св. Кирил и Методий“.

По повод празника на славянската писменост президентът откри и фотоизложбата „По следите на Св. Св. Кирил и Методий“, организирана от Посолството на Словашката република в България.

„Като прие учениците на Кирил и Методий, новопокръстеното Българско княжество съхрани най-значимото културно-политическо движение в Средновековна Европа и превърна българската държава в център на развитие и на разпространение на славянската писменост и култура“, подчерта държавният глава.

Автор на фотографиите в експозицията е външният министър на Словакия (1991-1992 г.) Павол Демеш. Изложбата може да бъде посетена до 3 юни в галерия на открито в Градската градина пред Народния театър „Иван Вазов“.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!