Планът за Централна минерална баня влиза в СОС, две крила стават спа център след конкурс

OFFNews 20 април 2021 в 10:31 1636 0

Планът за обновяване на северното и източното крило Централна минерална баня е внесен за разглеждане в Столичния общински съвет. Той бе разработен от общинското предприятие „Софияплан” въз основа на предложенията на трите екипа - „Софийски терми”, „Kengo Kuma & Associates Inc и Ямазаки + Иванова Архитектс” и „Историческа баня”. 

Вносители на доклада до СОС са главният архитект на София Здравко Здравков и председателят на комисията по култура и образование Малина Едрева. 

Планът предвижда неизползваните части на сградата да се превърнат в балнеоцентър, който да предлага богато разнообразие от термални услуги. Балнеоцентърът може да съжителства успешно с Регионалния исторически музей, като двете части на сградата се допълват. 

Проектът за обновяване трябва да бъде избран с архитектурен конкурс за идеен проект с възможност за международно участие. Така ще бъдат осигурени разнообразие от качествени проектни предложения и широка публичност. Планът предлага конкурсът да се проведе в две фази. На финала журито ще избере три проекта, които да бъдат наградени и откупени от общината.

Предлага се реконструкцията на северното и източното да се финансира от общината със собствени или привлечени ресурси. Подходящ инструмент е Фондът за устойчиви градове. Очакванията са ремонтът на сградата да струва между 9 и 12 млн лв. 

Експертите от „Софияплан” предлагат за стопанисването и управлението на бъдещия балнеоцентър да се проведе процедура по избор на концесионер. Те препоръчват период от 20 години, тъй като той би осигурил по-голяма продължителност и би бил съобразен с изискванията на Закона за културното наследство. Потенциални концесионери могат да бъдат включени още в етапа на оценяването на проектите в архитектурния конкурс, макар и не с решаващ глас. 

Това ще увеличи шанса за успешна реализация на проекта. Резултатът от конкурса трябва да стане елемент от договора за концесия. Спечелилият концесията организира цялостния процес на обновяване, следвайки избрания проект. На базата идейния проект концесионерът възлага изработването на работен проект, който да отразява и спецификата на бизнес модела му. Успоредно с това общината трябва да създаде план за обновяване на околните пространства.

Предвижда се общината да финансира и създаването на план за опазване и управление на банята в сътрудничество с Националния институт за недвижимо културно наследство. Планът ще осигури яснота за възможните намеси по сградата и начина на нейното управление в краткосрочен и дългосрочен аспект. 

Минералните води са ценност за хората и градовете. Следвайки тази политика, продължаваме с дейностите по преобразуването на северното и източното крило на Централна минерална баня в балнеоцентър, след допълнителните проучвания, които бяха направени на дебита на водата за балнеолечение, заяви Малина Едрева. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови