Петър Стоянов, проф. Неделчев и режисьорът Асен Шопов станаха почетни софиянци

OFFNews 12 май 2022 в 14:38 1157 0

печетен гражданин

Снимка БНР архив

Президентът Петър Стоянов, литератуведът проф. Михаил Неделчев и режисьорът Асен Шопов станаха почетни граждани на София. 

Тримата бяха удостоени със званието на тайно гласуване в Столичния общински съвет. 

Петър Стоянов празнува 70 години юбилей на 25 май. Той е изтъкнат български политик, оставил ярка следа в най-новата ни история. Освен с категоричната си политика по отношение на външнополитическите приоритети на България, Петър Стоянов ще бъде запомнен с острата си нетърпимост към корупцията и злоупотребата с власт, както и с усилията си за опазване върховенството на закона и правата на гражданите, посочват още в мотивите на доклада, вносителите – кметът Йорданка Фандъкова, председателят на СОС Георги Георгиев, председателят на комисията по култура Малина Едрева и секретарят на Столична община Венера Милова. 

По повод своя 80-годишен юбилей, титлата „Почетен гражданин“ ще бъде присъдена и на проф. Михаил Неделчев - една от най-забележителните литературни и обществени фигури на нашето време. Автор е на десетки книги, студии, монографии, активно публикува статии и рецензии в периодичния печат. Преподавател и изследовател по теория и история на литературата в Нов български университет от 1974 г., доцент, професор, от 2010 г. е почетен професор на НБУ, където е дългогодишен ръководител на Департамент „Нова българистика“. 

Общинските съветници гласуваха и званието „Почетен гражданин“ да бъде присъдено и на режисьора Асен Шопов. В над половин вековната театрална дейност на Шопов фигурират над 100 постановки реализирани на столична и извънстолична сцена, както и два игрални филма. През годините режисьорът остава верен на собственият си стил и избира сериозни текстове, чрез които търси отговорите на въпросите сред зрителите. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови