Пациентът във ВМА имал не ебола, а малария

OFFNews 21 ноември 2014 в 14:28 4707 1

Пациентът, който бе приет в Инфекциозното отделение на Военномедицинска академия със съмнения за заразяване с ебола, е болен от малария, съобщи bTV.

Резултатите от кръвните му проби категорично отхвърлиха хипотезата, че е заразен с ебола. Наскоро той се е завърнал от западноафриканската страна Сиера Леоне, която е една от трите най-тежко засегнати от епидемията на хеморагична треска.

Високата температура, с която 57-годишният мъж е постъпил в болницата вече е свалена. Този симптом, характерен за ебола, но и за много други заболявания, накара здравните власти да предприемат извънредни мерки.

Източници на bTV разкриха, че пациентът е имал редица хронични заболявания, много преди настаняването му във ВМА. Той страда от диабет, има проблеми със сърцето и бъбреците. Засега той остава под наблюдение в болницата.
Потвърдена беше о информацията, че той е от София и е търговец, който често пътува до Сиера Леоне.

Всички 25 души, които бяха поставени под карантина заради пряк или непряк контакт с пациента, са изписани още през нощта, когато са излезли отрицателните проби за ебола. Всички са близки и роднини на мъжа, с които той се е виждал в последните две седмици, откакто се е върнал от Африка.

Отречена беше информацията, че под карантина са били поставени медици от болница „Токуда”, където най-напред е бил приет.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови