Паркингът зад Централна баня става туристически площад

OFFNews 20 юни 2020 в 21:17 3675 0

Паркингът зад Централна баня в София бе разчистен от коли за днес и утре, и е превърнат в място за храна, атракции и място, на което ще бъде решено бъдещето на площада.

Този уикенд трябва да бъде избран победител на конкурса в който участват екипи на студенти от Университета по архитектура, строителство и геодезия (УАСГ). До последния етап достигнаха два проекта. Единият предлага да се поставят пейки на площада, които в събота и неделя да се превръщат в сергии за търговия. Другият проект търси подход и към околните пространства и приобщава откритите археологически находки от римско време, както и запушените от коли проходи между сградите в стария софийски квартал.

До неделя вечерта активисти от "Спаси София" очакват гражданите да кажат мнението си в анкета.

"Идеята е да се намерят повече места, които да станат за уикенд-туризъм. Сега пешеходците стигат до площад "Бански", продължават до чешмите и се връщат обратно. Защо да не ги прекараме през това триъгълно площадче, да продължат по ул."Сердика" и през ул. "Малко Търново" да се качват до двореца", запита главният архитект на София Здравко Здравков.

"Нашата цел е с евтини и бързи, но дълготрайни намеси, да превърнем този площад в приятно място за хората. Трябва да върнем живота по улиците, а не да се затваряме по моловете и вкъщи. Така се прави навсякъде по света - улични фестивали и повече активности на открито", призова Борис Бонев, който е от инициаторите за преобразяването на площада.

Проектът с по-голямо одобрение от софиянци ще бъде разгледан и утвърден от жури и гласуван от СОС, защото ще се налага затваряне на улица

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови