Палестинци на протест в София срещу израелската агресия в Газа (видео)

OFFNews 13 юли 2014 в 17:29 5463 8

Протест на живеещи в България палестинци се проведе в неделя в София. Поводът е израелската офанзива в Ивицата Газа.

Само на 10 юли при израелска атака загинаха 20 души, с което броят убитите там само за седмица надхвърли 80 души. 

Вчера Асоциацията на палестинците в Република България излезе с декларация, с която се осъжда насилието.

"Първата голяма жертва на тази атака бе град Хеброн на Западния бряг, където по един жесток и безогледен начин бе погазена неприкосновеността на домовете, избити бяха старци, жени и деца, разрушавани бяха домове върху главите на техните собственици", се казва в текста.

Според него агресията е насочена срещу мирни и невъоръжени хора, сред които има избити и десетки деца, жени и старци, като са разрушени техните домове.

"Израелските окупатори използват провеждането на световното първенство по футбол в Бразилия, за да прикрият расистките безчинства, противоречащи на всякакви понятия за човечност и благородство!

Но ние заявяваме на израелския окупатор, че този удар няма да ни ликвидира, напротив, той ще увеличи нашата сила, нашата решителност да се съпротивяваме, нашата готовност за борба. Затова нашият народ, не само в Западния бряг и в Ивицата Газа, но и по всички краища на света, където израелската агресия го е прогонила от преди почти половин век и до сега застава храбро пред израелската машина за насилие, в защита на родината си и мирните хора в Палестина.

Ние, членовете на Асоциацията на палестинците в България отхвърляме проливането на палестинска кръв да бъде предизборният лозунг на израелските партии", се казва още в декларацията.

От Асоциацията поставят пет искания. Едното от тях е президентът на Палестинската автономия Махмуд Аббас да обяви незабавното ѝ присъединяването към Римската конвенция, свързана с Международния наказателен съд. По този начин ще се даде възможност да бъдат преследвани от правосъдието виновниците са смъртта на невинните палестинци. В декларацията се отправя призив към арабските и ислямски народи да застанат на страната на палестинския народ.

"Призоваваме международната общност и организациите за правата на човека, начело с генералния секретар на Организацията на обединените нации, г-н Бан Ки-мун, да поемат своите отговорности, за бъде спряна и обуздана варварската израелската агресия срещу нашия народ в Палестина", се казва още в текста.

В него се отправя искане и към българските медии да отразят "цялата истина и да не допускат двойни стандарти и прикриват военните престъпления, които израелската окупация извършва срещу палестинския народ."

"Приканваме българското правителство и всички държавни институции да изразяват непрекъснато своята подкрепа на палестинската кауза в Европейския съюз и другите международни организации, на които са член, с цел да се предприемат незабавни действия за спиране на войната и геноцида, който израелската окупация практикува спрямо палестинския народ", се казва още в текста.

Десетки протестиращи преминаха днес по централните улици на София със скандиране: "Да живее Палестина"

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!