Пак откриха опасен химикал на територията на бившия торов завод Химко"

OFFNews 15 септември 2020 в 20:00 3792 2

Откриха пореден опасен химикал - трихлоретилен на територията на бившия торов завод "Химко" във Враца, съобщи bTV. Веществото е силно токсично. Преди година от "Химко" бяха изнесени огромни количества серовъглерод, собственост на депутат от ГЕРБ.

Екоинспекторите се натъкват на опасния химикал при проверка на складово помещение. „Сградата никога не е проверявана. Там експертите се натъкнали на строителни материали и на трихлоретилен в 15 варела, всеки по 290 килограма“, съобщи инж. Николай Йорданов, директор на РИОСВ-Враца.

Общото количество е над четири тона, като проверяващите са установили съдържанието по наличните надписи. „Трихлоретиленът е опасно химично вещество, канцерогенно, причинява рак, дразнене на кожа, на очи, използва се като разтворител, обезмаслител, използвал се е дори в химическото чистене за почистване на дрехи“, казва Христо Христов, директор на Дирекция "Превантивна дейност и контрол".

От 2016 г. обаче употребата му е забранена, освен с изричното разрешение на Европейската агенция. Собственик на имота и опасното вещество е банка. Те не знаели какво стопанисват, но са се надявали на сделка с украински купувач, който впоследствие се е отказал.

За щастие, не са установени течове от опасния химикал. След предписанията на екоинспекцията се търсят варианти за извеждането и обезвреждането на химикала. Това трябва да стане до края на ноември.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

6145

2

kokoten

15.09 2020 в 23:24

Някога трилена се използваше много успешно в анестезионната практика,особено в акушерството за обезболяване на раждането.Използва се за индустриален разтворител и действието му в/у човека е открито при инциденти при почистване на резервоари с него и последващо заспиване на използващите го.Има бързо действие и сравнително голяма терапевтична ширина и в този смисъл не е толкова опасен колкото е описан в горната статийка,така че,врачани,дишайте спокойно,нема страшно.....

10372

1

elbarbudo

15.09 2020 в 22:06

новичок!
 
X

Да помогнем на украинските деца!