Отпада лимитът от 180 000 лв. за лечение в чужбина на пациенти над 18 г.

ОFFNews 11 декември 2014 в 18:28 2124 0

Министерството на здравеопазването предвижда премахване на лимита от 180 000 лв. за лечение на български граждани над 18 години в чужбина, съобщиха от ведомството.

Такъв лимит имаше за кратко и за лечението на деца, но след силен обществен натиск беше премахнат. Ограничението, до което Комисията за лечение в чужбина финансира пациентите за терапии зад граница обаче остана.

В случаите на сложни медицински процедури, като трансплантации например, тези средства се оказват недостатъчни. Така на хора с тежки диагнози се налага да събират големи суми чрез дарения и заеми, което бави лечението им.

Става въпрос основно за трансплантация на бял дроб, комбинирана трансплантация на бял дроб и сърце, някои видове трансплантации на стволови клетки.

Кандидатът за лечение в чужбина ще трябва да предостави оферти от поне две клиники, от която ще бъде избирана по-изгодната финансово. В случай че човек не е предоставил оферти, те ще се изготвят от Изпълнителната агенция по трансплантация. Тя и сега съдейства за изготвяне на оферти от чужди клиники, когато дадена терапия не се извършва у нас.

Промените, заложени в наредбата на министерството, трябва да влязат в сила след 1 януари догодина, а подадените дотогава заявления за лечение ще се разглеждат по досегашния ред.

От министерството посочиха още, че необходимите финансови средства са заложени в бюджета за следващата година.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови