Отоплителният сезон в София е осигурен, парното и топлата вода няма да поскъпват

Газ ще има, но в административни сгради топлото ще бъде намалено, обясни Фандъкова

OFFNews 13 август 2022 в 09:45 3009 2

Йорданка Фандъкова

Снимка БГНЕС/архив

Няма да има недостиг на газ, увери столичният кмет

Отоплителният сезон в София ще бъде осигурен. Имах среща с министъра на енергетиката, който ме увери, че няма да има недостиг на газ. 

Това заяви столичният кмет Йорданка Фандъкова по Нова тв. 

По думите й „Топлофикация София” предоставя отопление на около 1 млн. души и тази услуга няма алтернатива. „Затова е важно, че заплахите, които чухме в последните дни на предишния председател на КЕВР, че София ще остане без газ от 1 септември, вече не стоят на дневен ред”, коментира столичният кмет.

„Всички сме притеснени след последното решение на КЕВР от тази седмица за цена на газа от близо 300 лв. за мегаватчас. И за гражданите, и за бизнеса това са непосилни цени. „Топлофикация София” купува газа на същата цена. В същото време цената, на която продава топлинната енергия, е със заложена цена на газ от КЕВР 122 лв. Това са близо 180 лв. разлика за всеки мегават час и е непрекъснато трупане на нови задължения, обясни кметът. Цифрите показват, че само за август от тези разлики „Топлофикация София” ще натрупа нови 52 млн. задължения.

„Това са неразплатени сметки към „Булгаргаз”. Необходимо да се търси общо решение”, добави Фандъкова. 

По думите й няма опасност да се стигне до поскъпване на парното и топлата вода. Това не е възможно. Решението е на КЕВР. Не сме водили разговори, но цената е определена от предишния състав от 1 юли и тя ще бъде валидна за началото на отоплителния сезон, обясни кметът. 

В сградите на общинската администрация отоплението обаче ще се намали. „Надявам се за училищата, детските градини и болниците да нямаме проблем. Много е важно учебната година да започне и да продължи в нормален ритъм след годините на пандемия. Разглеждаме административни сгради и улично осветление", обясни Фандъкова. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

5827

1

pisnamiotmutri

13.08 2022 в 10:47

Какво спокойствие цари с калинките на Радев. Всички гербави са доволни, РИК отново е в ръцете им. Социолозите пак ще познават със стъкмистики.