Драма с паметника на Самуил: Да му светят ли нощем очите или не? (снимки)

OFFNews 07 юни 2015 в 12:25 17818 45

Снимка Булфото/Александър Михайлов

"Не сте Сталин да ми заповядвате. Това е естетиката и концепцията, която аз съм определил. Никакви промени не можете да правите. А това, че ще загубите изборите, си е лично ваш проблем."

С тези думи Александър Хайтов, авторът на паметника на цар Самуил, се обърна към заместник-кмета на София по културата Тодор Чобанов тази сутрин в ефира на Нова телевизия. Камерата показа как скулпторът спори с Чобанов по телефона дали очите на паметника на Самуил да светят през нощта.

Има един премерен ефект в погледа на Самуил - нощно време, при запалено осветление и насочено срещу него, до "Света София", очите леко ще фосфорисцират. Те са като живи, каза Хайтов.

Това е много интересен ефект, който не е правен никога в света. Тях просто ги е страх в момента, че ще се уплаши народът и няма да им гласува нов мандат. Ако някой ще се провали, това съм лично аз - ще ме оплюят, целият народ ще каже да се махнат тези очи. Тогава ще отида лично аз да ги счупя горе, закани се скулпторът.

Никой не може да се бърка на автора как да си довърши нещата. Един от двамата ще стане за резил, това е ясно. Хайде да видим кой ще стане за резил! - завърши телефонният си разговор Хайтов със заместник-кмета на София.

В понеделник в 12.00 часа президентът Росен Плевнелиев ще участва в тържествената церемония, с която ще бъде открит паметникът на българския цар (997-1014 г.) Самуил в столицата.

Държавният глава ще приеме почетния строй на Националната гвардейска част, след което Негово Светейшество Българският патриарх Неофит ще извърши освещаването на паметника.

Церемонията за откриването на паметника на цар Самуил ще се проведе до сградата на базиликата „Св. София“.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

 
X

Да помогнем на украинските деца!