Откъде идват плодовете и зеленчуците, които ядем

OFFNews Последна промяна на 29 юли 2017 в 07:40 5882 3

Откъде идват плодовете и зеленчуците на трапезата ни? Уви, България не е сред водещите страни, когато става въпрос за това производство въпреки прекрасния ни климат, въпреки че другаде не растат толкова вкусни домати, колкото са нашите.

Ето какво показват данните на Европейската статистическа служба Евростат за 2016 г., публикувани вчера.

Плодове в ЕС се отглеждат на повече от 2.8 милиона хектара, зеленчуци - на 2.1 млн.

Челното място за плодовете заема Испания, която през 2016 година разпростира продукцията си върху 942 000 хектара или 33% от всички в ЕС. При зеленчуците №1 е Италия (420 000 хектара или 19.8%).

Най-често произвежданият плод на територията на ЕС е ябълката, с реколта от 12.5 милиона тона през 2016 година, или близо 25 килограма на човек от европейската общност. При зеленчуците първенството е за домата - 18.5 милиона тона или средно по 36 килограма на човек.

Най-голямо количество ябълки и череши расте в Полша, Италия е първенец при прасковите, Испания - при ягодите.

Полша доставя повече от 1 на всеки 4 ябълки на европейския пазар през 2016 г., което е 28.7% от цялата европейска продукция. Италия е втора с 19.6%, а Франция е трета с 14.5%.

Полша произвежда най-много череши (29.3%), следвана от Испания (11.9%), Италия (11.2%), Унгария (9.9%), Румъния (8.2%) и Гърция (7.9%).

Италия (33.9%), Испания (33.6%) и Гърция (23.3%) произвеждат почти всички праскови, които растат в ЕС - 91%.

Испания е основният производител на ягоди (31.6%), следвана от Полша (17.4%) и Германия (12.0%).

Зеленчуци

Доматите идват от Италия, краставиците и тиквичките - от Испания, морковите - от Полша, показват данните.

Италия (35.5% от цялата продукция в ЕС) и ИСпания (28.2%) осигуряват близо 2/3 от произведените в ЕС домати през 2016 г.След тези две страни се нареждат Португалия (9.1%), Гърция (5.5%), Холандия (4.8%), Полша (4.7%) и Франция (4.4%).

Трите страни членки, които осигуряват 2/3 от краставиците пък са Испания (28.1%), Полша (20.4%) и Холандия (16.5%).

При морковите положението е следното: Полша (14.7%), Великобритания (12.9%), Германия (11.5%), Холандия (10.7%), Франция (10.4%) и Италия (9.5%).

Най-много са тиквичките от Испания (38.1%) и Италия (36.3%).

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

38251

3

Denis Rizanov

29.07 2017 в 16:40

А бяхме селскостопански производител измежду първите в Европа.
Сега внасяме зеленчуци от... Гърция, Македония и Албания?!!
27г дермокрация и глобални успехи.