Отбелязваме деня на Холокоста

Александра Бонева 10 март 2014 в 09:04 2293 0

Снимка fame.bg

Денят на жертвите на Холокоста и годишнината от спасяването на българските евреи се отбелязва днес.ю

Днес България отбелязва Деня на Холокоста.

Денят на холокоста и на пострадалите от престъпления срещу човечеството се почита от 2003 г., след решение на Министерския съвет от февруари същата година.

На този ден през 1943 г. пловдивският митрополит Кирил, по-късно български патриарх, и софийският екзарх Стефан предотвратяват депортирането към нацистките концлагери на стотици евреи от Пловдив.

На 17 март 1943 г. зам.-председателят на 25-то НС Димитър Пешев пише писмо против депортирането на българските евреи, подкрепено от 42-ма депутати. През 2002 г. на среща на министрите на образованието на страните членки на Съвета на Европа е взето решение от 2003 г. Международният ден в памет на Холокоста, който до 2002 г. се чества на 27 януари, да се отбелязва във всяка държава, съобразено с нейната национална история.

По този повод председателят на парламента Михаил Миков и народни представители ще присъстват на отбелязването на деня в памет на жертвите на Холокоста и благодарност за спасението на българските евреи по време на Втората световна война. Възпоменателното честване ще бъде от 11.00 часа пред паметната плоча до Народното събрание.

В отбелязването ще участват представители на държавните институции, на дипломатическия корпус, на неправителствени организации и деца от 134 СОУ „Димчо Дебелянов”.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!