Ексклузивно Със сълзи: Свалиха Росен Желязков от председателското място в предпоследния ден на 49-ото НС

Отбелязваме Деня на Европа с редица събития и инициативи

OFFNews 08 май 2018 в 15:13 4971 1

На 9 май отбелязваме Деня на Европа - празник на Европейските общности, на единството и мира на Стария континент. 

На тази дата през 1950 г. френският външен министър Робер Шуман прочита историческата декларация за обединение в Европа. Той призовава за съюзяване на френските и западногерманските ресурси и промишленост за производство на въглища и стомана, за да се избегнат бъдещи военни конфликти. Декларацията поставя основите на Европейския съюз.

На 9 май в Русия се чества Деня на победата - краят на Втората световна война. В Западна Европа този празник се отбелязва на 8 май. Причината за разминаването в датата е разликата в часовото време – късно вечерта на 8 май Уинстън Чърчил и Хари Труман обявяват края на войната в Европа.

У нас двата празника ще бъдат отбелязани с редица събития и инициативи. 

Днес от 20:30 часа в Градската градина пред Народния театър "Демократична България" организира честване на празника.

"Бяхме свикнали да приемаме принадлежността си към Европа за даденост. Днес обаче тя е под все по-видим въпрос. Докато в ЕС се оформя ново ядро, “системните” партии у нас целенасочено оставят България да се плъзга все по-необратимо в периферията. Отказът от решителни реформи в отбраната и сигурността, в правосъдието, в енергетиката, банковия сектор и пр. издига все нови и нови стени на недоверието между нас и ЕС: Шенген, Мониторинга върху правосъдието, Банковия съюз, “Чакалнята” на еврозоната. Скоро в това изброяване ще бъдат и общите политики по сигурността и отбрана... Отново идва време да се защитава нашият Европейски избор", написа във Фейсбук лидерът на "Да, България" Христо Иванов по случай празника. 

Бюрото на Европейския парламент и Представителството на Европейската комисия в България организират утре най-голямото досега 3D мапинг шоу в България. 

Спектакълът, който разказва за европейското културно наследство, ще бъде прожектиран на 9 май от 21:30 часа върху фасадата на Министерския съвет в София.

Утре младежи от столични училища ще се включат в игра, в която ще покажат, че познават държавите в Европа и правата си като европейски граждани, както и че могат да подходят творчески дори към строгите теми от историята на Стария континент.

Надпревара ще се проведе от 14 ч. на Голямата поляна в Южния парк в София. В състезанието ще се включат шест отбора от ученици от различни столични училища. Предвидени са награди за всички, а най-бързите и умните ще спечелят ваучери за техника.

Организаторите на инициативата ще отворят щандове, където ще предоставят безплатни информационни материали за Европейския съюз, правата ни при пътуване, почивка, работа и учене в рамките на Общността.

По случай Деня на победата, който се отблезява в Русия, Безсмъртният полк отново се подготвя за марш по улиците в различни градове в България. 

В организирането на Безсмъртния полк тази година се включиха Координационеният съвет на руските съотечественици в България, Федерация "Съюз на съотечествениците", Българскиият антифашистки съюз, Съюзът на ветераните от войните на България, Национално движение "Русофили", Федерация за приятелство с народите на Русия и ОНД, Фондация "Устойчиво развитие за България", Сдружение "Александър Невски", Съюзът на българските журналисти, Форум "България-Русия", Национално сдружение" заедно с Русия", Движение "Че Гевара" - България. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

6145

1

kokoten

08.05 2018 в 15:26

...края на войната е когато швабите подписват безусловната капитулация пред руснаците,но на гащниците от Втория фронт много им се иска немеца да е капитулирал пред тях,да,да,ама не,победата си е на руснаците и никой нормален човек не вярва,че дебелия пияндурник и недоразумението Труман имат пръст в тая работа....сега кретените на запад се опитват да провокират пак руснаците,ама незнам "дядо Иван" докога ще търпи декадентската сган....
 
X

Подкастът на OFFNews