Оригиналът на Конституцията - изложен в Народното събрание (снимки)

Ще има ден на отворените врати

ОFFNews 12 юли 2018 в 15:17 2441 0

Снимка Народно събрание

В Народното събрание е изложен оригиналът на Конституцията, приета от Седмото велико народно събрание на 12 юли 1991 г. Представена е и фотоизложба със знакови моменти от гласуването на основния закон. 

По този повод в парламента ще има е на отворените врати - 14 юли 2018 г., от 10.00 до 16.00 часа.

Ескпозицията беше открита днес от председателят на парламента Цвета Караянчева. Тя подчерта, че приетата преди 27 години Конституция е осигурила демократичното развитие на България. В нея са заложени демократичните принципи на управление като разделение на властите, политически плурализъм, правата на личността и правото на собственост, посочи Цвета Караянчева. По думите й основният закон е станал символ на новия път, по който България тръгна – към изграждането на демократична и правова държава.

Цвета Караянчева припомни, че дните на приемането на Конституцията са били свързани с противоречия, напрежение, разделение. Тя благодари на Държавна агенция „Архиви“, че е предоставила оригинала на Конституцията и посочи, че снимките от изложбата на фоторепортера Велислав Николов представят емоциите и вълненията, съпътстващи гласуването на основния закон на съвременна България.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови