Организаторите на гей парада съдят общината за съкратен маршрут

OFFNews 19 юни 2014 в 17:13 9325 17

Гей парад в София.

Без конкретни мотиви Столична община съкрати маршрута на гей прайда на 21 юни наполовина, оплакаха се организаторите на шествието "София прайд".

Те обжалват решението на общината пред Административен съд София-град.

Организаторите получили от дирекцията по обществен ред на общината „съгласувателно писмо“, в което без мотиви заявеният от тях маршрут е съкратен в по-голямата си част.

Няма да се състои и една от двете изложби в културната седмица на "София Прайд 2014" заради съкратения маршрут, оплакаха се организаторите. 

Първоначално организаторите заявили изложбата да се покаже в пешеходната зона на бул. „Витоша“ в периода 19 юни – 26 юни 2014 г., получили са разрешение от общината обаче изложбата да се покаже за три часа – от 13.30 до 16.30 ч. – в деня на прайда - 21 юни, само в оградената зона на Паметника на Съветската армия, който е и начална точка на шествието.

Ограничаването на мероприятието както по място, така и по време, представлява по съществото си забрана и обезсмисля неговото провеждане, смятат от "София прайд".

Затова организаторите на София Прайд отлагат изложбата, а „съгласувателното писмо“ на общината се обжалва пред Административен съд София-град.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!