Организация обучава роми в рамките на проекта "Заведи ме на училище" (видео)

Йоанна Кънчева 18 март 2015 в 21:20 3987 1

В последните години сме свидетели на разгорещени нападки между роми и българи. Българите обвиняват ромите в продажба на гласове, разрушаване на публично имущество като електропреносна мрежа и релси, побой над лекари, а ромите отвръщат с обвинения в расизъм, дискриминация. Сблъсъците често пъти са не само вербални, но и физически.

Напук на всичко това група ромчета и организация "Съзидание" започнаха да работят заедно по проект "Заведи ме на училище", който има за цел да се пребори пренебрегването на образованието сред ромите.

За да се осъществи това, организиран превоз води и взима 12 ромчета от училище и ги води на занималня, където те пишат домашните си и учат заедно с помощта на учители. Организирани са и допълнителни уроци по български и английски езици, компютри и програмиране. 

Целият проект е спонсориран от финландската църква "Уси Песола" и Българска хранителна банка, която осигурява храна за децата. 

В рамките на проекта децата се срещнаха и с трима студенти (по право, медицина и журналистика) от ромски произход - Желязка, Борислав и Тереза.

Тримата студенти споделиха опита си, като отговориха на въпросите им относно висшето образование, подкрепата, която получават и как са избрали специалността си и насърчиха децата да продължат да учат.

"Ако бяхме започнали преди 20 години, сега щяхме да имаме значима ромска интелигенция от лекари, учители", заяви адвокатът Петромир Кънчев, който е един от хората, благодарение на които се осъществява проектът, като допълни, че образованието е това, което ще поведе ромските среди в по-добра посока. 

Във филма на Кристиян Захариев ще видите как се осъществява проектът, както и деца и преподавателите, които участват в него. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!