"Държавата трябва да се погрижи ромите да завършват поне 10-и клас"

ОFFNews Последна промяна на 10 февруари 2015 в 23:11 3134 16

Снимка БНТ

Мариана Георгиева.

Учителите и директорите не искат да наказват учениците, защото от тях им зависят парите, заяви пред БНТ депутатът от БСП Валери Жаблянов.

Така той обясни липсата на дисциплина в училищата, като добави, че освен от страх да дисциплинират поверените им деца, много от учителите не си вършат работата качествено, тъй като заплатата им е обидно малка и нямат никаква мотивация.

Според Милена Дамянова от ГЕРБ подготвяната учебна програма е по-добра от досегашната, защото е фокусирана върху практически умения за развитие в модерния свят - работа в екип, анализиране на информация и т.н., а не акцентира само върху "енциклопедични знания".

Тя каза, че когато нямаме мотивирани ученици - има проблеми с дисциплината, а за да са мотивирани, на децата трябва да им се преподават неща, които са им интересни.

Димитър Танев от РБ заяви, че дебатът дали да се финансират частните училища и детски градини е незначителен, тъй като той засяга едва 13 милиона лв. от бюджета за образование, които на фона на 13 милиарда лв., които се дават за държавно образование, нямало да променят нищо.

"Държавата е длъжна да осигури необходимите средства за образованието на всички деца до 16-годишна възраст, както е по Конституция, но ако те се обучават в държавно училище – да, тя ще ги преведе, но ако е в частно – няма. Според мен това е една голяма несправедливост”, подчерта Танев.

Според Мариана Георгиева от ДПС трябва да бъде изготвен национален стандарт за оценяване на знанията на децата, като оценката по всеки предмет трябва да е с реална стойност.

Тя подчерта, че трябва да бъде обърнато специално внимание на ромите, като се отдели нарочна грижа те да завършват училище поне до 10 клас, тъй като това е един от големите проблеми на учебната ни система - не успява да задържи ромското население в учебните заведения.

Тя поиска и построяване на детски градини в ромските гета, тъй като в момента такива нямало. 

Директорката на 125 СОУ “Проф. Боян Пенев” в София - Ирена Анастасова, фокусира вниманието не върху парите за училищата и учениците, а върху учителите, които според нея са в основата на всяка цивилизация.

Тя изтъкна, че в момента в цяла България на фона на 80 хиляди учители има 1500 незаети преподавателски места, а 7500 учители всъщност са пенсионери, които по всяко едно време може да се откажат да работят.

Анастасова каза, че с годините става все по-трудно да се работи като учител, защото освен достойно парично възнаграждение, към учителите няма и добро отношение в обществото.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

11.02 2015 в 19:36

Що не отидеш в някое училища с ромчета да видиш как се преподава!Актуализирайте си стандартите,защото с 35 ученика часове не стават!С тези ниски заплати,кой ще им преподава??

11.02 2015 в 12:02

Държавата има задължение да осигури образование на децата. Затова има държавни училища и в тях има достатъчно места. Следователно държавата си е изпълнила задълженията и всеки похарчен лев отгоре и за лично облагодетелстване. Дано да е ясно сега защо е невализден аргументът, че родителите на ученици в частни училища плащали данъци.

11.02 2015 в 11:19

Никой няма интерес ромите да образовани. Многобройни в гета им е перфектно. Все пай ДПС ги искат само заради гласовете им. Всичко е фарс. Може "министърката" да иска те да са образовани, но цялотното усещане на ДПС въобще не е такова.
И ромите за да влязат в училище ще трябва първо да минат през комунистически режим за да може учителя да преподаде поне половината урок. Сигурна съм, че това ромите да влязат в училище е равносилно на истински ад за учителите. От което следва:
1. Учителите не искат роми в часовете си.
2. ДПС не искат ромите да са образовани, защото тогава видиш ли, че разберат как са били лъгани толкова години от същата партия.
3. Българите не искат роми по улиците, защото малко са толерантните хора у нас.
4. Правителството не иска ромите наистина да са интегрирани (това си личи от това какво са направили за тях толкова години)
... и така може да си извадим причини много. Много са малко смелчаците от такива общности, които живеят в ужасни условия да тругнат на училищеи да напрвят наистина нещо за себе си. Възпитанието в къщи винаги е приоритетно и почти няма сила, която да промени това. А както знаем не можем да отделим децата от майките им.
Всичко е въпрос на сурови закони, има ли някой смелчага, който да ги създаде?

11.02 2015 в 10:47

Еми хубаво, нека госпожата да се погрижи. В Народното събрание ромските избраници са едни от най-многобройните. Нека се погрижат за образованието на 'ромите' не да дават акъл какво трябва и какво не трябва.

11.02 2015 в 10:09

Нещата,които се преподават на децата може и да не са интересни,но ЗАДЪЛЖИТЕЛНО трябва да се поднасят по интересен начин.Да ги заинтригуват.Преди повече от 15 години четох за една математичка в Сливен,която пускала на циганетата чалга през първите 5 и последните 5 минути,а през останалото време децата слушали внимателно урока.Тази преподавателка си е направо за министър на образованието–знае как стават нещата.
А аз,който имам двама сина в училищна възраст от своя страна знам какви буламачи са учебниците и как по-голямата част от учителите ходят на работа само да отбият номера.Да не ни занимава Мариянка с глупости,нея вече я видяхме.

11.02 2015 в 10:04

В случай ,че в града няма частно среднообразователно училище би трябвало да се даде възможност с отпускане на средства на децата, да се обучават по желание освен в държавно училище и вкъщи, да се явяват само на изпити,т.е като частни ученици.

11.02 2015 в 09:59

Да не повярваш, сигурно за първи път чета изказване на депутати през последните 5-6 години, без да се плесна по челото и да се чудя тея какви наркотици друсат. Дано да последва положителна промяна в образованието.

11.02 2015 в 09:36

До "Майка"
Искам да Ви напомня,че родителите на децата,които посещават частни у-ща,също плащат данъци.И тук става въпрос не за допълнително финансиране ,а за пренасочване на средства за образование,които така или иначе се полагат на всяко дете.Годишно тази сума е около 1300 лв.на дете и ако аз избера да изпратя детето си в частно у-ще,защо тези пари да не се пренасочат там,а остатъка естествено ще доплатя.Така много повече деца ще имат тази възможност.

11.02 2015 в 09:21

Хехехе, харесва ми герберастите да си служат с аргументи от рода на: "...ще ти се изсера в устата...".

Това напълно потвърждава нашата академична теза, че става дума за една разновидност на UNTERMENSCH.

Науката препоръчва хуманно ОКОНЧАТЕЛНО РЕШЕНИЕ за подобни нисши асоциални субекти.

11.02 2015 в 08:43

Добре всички деца имат право на образованиено в общински и държавни училища. Частното училище е личен избор и не е по причина че няма място в общинските.Родителите избрали частни училища имат достатъчен доход щом вземат това решение.Защо трябва да се финансират ичастните училища. Да днес става дума за 13 000 000лв., но утре ще има повече частни училища и повече субсидии. Не мисля че е правилно с моите данъци да се финансират частни училища. Аз имам достатъчен доход да не получавам детски, но не и дапратя децата си в частно училище. Защо тогава не се приеме аналогично и всички деца независимо от доходите на родителите им да получават детски надбавки?!