"Държавата трябва да се погрижи ромите да завършват поне 10-и клас"

ОFFNews 10 февруари 2015 в 23:11 3674 16

Снимка БНТ

Мариана Георгиева.

Учителите и директорите не искат да наказват учениците, защото от тях им зависят парите, заяви пред БНТ депутатът от БСП Валери Жаблянов.

Така той обясни липсата на дисциплина в училищата, като добави, че освен от страх да дисциплинират поверените им деца, много от учителите не си вършат работата качествено, тъй като заплатата им е обидно малка и нямат никаква мотивация.

Според Милена Дамянова от ГЕРБ подготвяната учебна програма е по-добра от досегашната, защото е фокусирана върху практически умения за развитие в модерния свят - работа в екип, анализиране на информация и т.н., а не акцентира само върху "енциклопедични знания".

Тя каза, че когато нямаме мотивирани ученици - има проблеми с дисциплината, а за да са мотивирани, на децата трябва да им се преподават неща, които са им интересни.

Димитър Танев от РБ заяви, че дебатът дали да се финансират частните училища и детски градини е незначителен, тъй като той засяга едва 13 милиона лв. от бюджета за образование, които на фона на 13 милиарда лв., които се дават за държавно образование, нямало да променят нищо.

"Държавата е длъжна да осигури необходимите средства за образованието на всички деца до 16-годишна възраст, както е по Конституция, но ако те се обучават в държавно училище – да, тя ще ги преведе, но ако е в частно – няма. Според мен това е една голяма несправедливост”, подчерта Танев.

Според Мариана Георгиева от ДПС трябва да бъде изготвен национален стандарт за оценяване на знанията на децата, като оценката по всеки предмет трябва да е с реална стойност.

Тя подчерта, че трябва да бъде обърнато специално внимание на ромите, като се отдели нарочна грижа те да завършват училище поне до 10 клас, тъй като това е един от големите проблеми на учебната ни система - не успява да задържи ромското население в учебните заведения.

Тя поиска и построяване на детски градини в ромските гета, тъй като в момента такива нямало. 

Директорката на 125 СОУ “Проф. Боян Пенев” в София - Ирена Анастасова, фокусира вниманието не върху парите за училищата и учениците, а върху учителите, които според нея са в основата на всяка цивилизация.

Тя изтъкна, че в момента в цяла България на фона на 80 хиляди учители има 1500 незаети преподавателски места, а 7500 учители всъщност са пенсионери, които по всяко едно време може да се откажат да работят.

Анастасова каза, че с годините става все по-трудно да се работи като учител, защото освен достойно парично възнаграждение, към учителите няма и добро отношение в обществото.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!