Омбудсманът към 'Топлофикация': Оправете си улиците след ремонтите

OFFNews 23 октомври 2020 в 15:37 1667 0

Омбудсманът Диана Ковачева отново изпрати препоръка до изпълнителния директор на „Топлофикация София“ ЕАД инж. Александър Александров, в която напомня на дружеството да обяви ясен график и конкретни срокове за пълното възстановяване на инфраструктурата в столичния кв. "Дървеница", увредена след реконструкцията на топлопреносната мрежа.

"Отново се обръщам към Вас по повод силното гражданско недоволство сред жителите на столичния кв. "Дървеница" във връзка с последиците от продължаващите повече от три месеца строително-монтажни дейности по топлопреносни съоръжения в района", пише омбудсманът.

На 5 октомври Ковачева препоръча на председателя на КЕВР Иван Иванов и на изпълнителния директор на „Топлофикация София“ ЕАД инж. Александър Александров да бъдат определени справедливи компенсации за всеки битов клиент, който е бил лишен от снабдяване с гореща вода по-дълго от първоначално обявения срок за ремонт на топлопреносните съоръжения в същия квартал. Освен това омбудсманът поиска от инж. Александров да създаде необходимата организация и контрол за пълното и качествено възстановяване на увредената в хода на реконструкцията обществена инфраструктура.

Вчера експерти на омбудсмана след жалби на граждани установиха, че инфраструктурата в квартала остава все така разбита - има непокрити изкопи (напр. пред бл. 47), липсва асфалтова настилка и тротоари, унищожени са зелени площи и детски площадки, а част от изкопите са запълнени само отчасти. На места частичното ново асфалтово покритие е положено неравно и под нивото на останалата част на улицата - пред супермаркет "Зора". А изкопите на улиците около 72 ОДЗ "Приказка без край" са запълнени, но не и асфалтирани.

По тази причина жители на квартала вчера поискаха от "Топлофикация София" да ги информира за сроковете, в които повредената инфраструктура ще бъде възстановена.

В писмото си до изпълнителния директор на "Топлофикация" омбудсманът посочва, че гражданите са притеснени от факта, че на обектите не се работи всекидневно и настояват за по-добра организация на възстановителните дейности, включително - активна комуникация с жителите на района.

"Клиенти на "Топлофикация София" ЕАД от бл. 35 поставят също въпроса - по каква причина топлопроводното отклонение към тяхната сграда, положено преди 40 г., не е подменено в рамките на тази реконструкция, докато за съседни блокове това е направено. Във връзка с ремонта те също са били лишени от топла вода повече от два месеца, но за тях остава опасността от аварии по старото отклонение", пише още Ковачева.

В заключение омбудсманът отново настоява за справедливи компенсации за клиентите на дружеството, лишени от битово горещо водоснабдяване по-дълго от първоначално обявения срок.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови