Около 100 000 бежанци са останали в България

OFFNews 24 май 2022 в 08:24 2845 1

Мариана Тошева

Снимка БТА/Христо Касабов

Мариана Тошева

"297 000 украински граждани са влезли у нас, около 100 000 души все още са на българска територия", съобщи председател на Държавната агенция за бежанците Мариана Тошева пред БНТ. 

По думите й това е напълно нормално съотношение спрямо останалите европейски страни. В последните десетина дни се наблюдава динамика на влизане и излизане в Украйна.

"Трудно е да се прогнозира нова бежанска вълна, но не се изключва такава. Мисля, че достигнахме пика на бежанци. Най-много украински бежанци има по Черноморието - не само настанени в хотелите по държавната програма, но и такива които сами са намерили подслон", каза тя.

Около 40% от проучените от анкетьори хотели остават в държавната програма. 12 000 души остават по програмата, допълни Тошева.

От думите й стана ясно, че се детайлизира програмата, като най-вероятно ще минава и през Агенцията по заетостта, а сумата за подпомагане по наем ще минава през работодателите. Хотелиери са готови и да наемат персонал по трудови договори.

"Сложна е логистиката по транспортирането на около 30 000 бежанци. Ангажимент е поет от Министерството на транспорта с допълнителни вагони на влакове от Варна и Бургас до различни гари в страната", коментира председателят на ДАБ.

Според Тошева 15 лева на ден на човек без ДДС е сума почти равна на себестойността за самите хотелиери, но виждайки нуждата на бежанците, те са заявили, че ще продължат да участват в програмата. Освен това активно се търси работа за настанените в хотели бежанци.

"Базите за настаняване са проверени и отговарят на условията", подчерта Тошева. Тези за 15 лева на ден трябва да предлагат и изхранване по три пъти на ден. Има и възможност за бази без изхранване.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови