Очевидец на инцидента: Не мъгла, а дим причини катастрофата на „Тракия“

OFFNews Последна промяна на 01 април 2014 в 08:49 7774 6

Мъгла

Над участъка по магистрала „Тракия“, където вчера се случиха тежки верижни катастрофи и в двете платна на пътя, е имало гъст и непрогледен облак, който е причинил катастрофата.

Това разказа пред bTV Ивелина - очевидец на инцидентите вчера, в които участваха 21 коли, двама души загинаха, а четирима бяха ранени.

Ивелина се е движела по магистралата с автомобила си точно по време на катастрофата. Тя разказа, че изведнъж автомобилите са попаднали в непрогледна мъгла.

„За части от секундата успях да се изтегля в аварийната лента, още в момента, в който се движех назад, на мястото, на което аз бях допреди една секунда, връхлетя с пълна скорост, без да натиска спирачката, едно сребристо BMW, което се заби челно в тира“, спомня си Ивелина, чието своевременно решение да се оттегли в аварийната лента я е спасило.

„На никого не пожелавам да чуе как звучи челен удар. Всеки си мисли, че има звън на стъкла, но няма нищо подобно, има силно „бум“ и това е“, разказва шофьорът.

Ивелина е категорична, че видимостта е била нарушена не от мъгла, а от пушек.

„Дали горяха стърнища - не знам, но това беше дим“, смята Ивелина.

Тя разказва, че движейки се в аварийната лента, е взела на стоп двама пътници, чийто автомобил също е пострадал в катастрофата. Те също са забелязали, че пелената над пътя вероятно е дим.

„Ако освен мъглата е имало дим от горящо стърнище, което е напълно забранено от закона, това е косвено убийство“, смята Ивелина.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

02.04 2014 в 09:06

Вчера малко след Ст. Загора посока София също имаше запалено стърнище. Виждаше се отдалеч. И това винаги е така и няма начин да се влезе в дима неочаквано. Тактиката на шофьорите е да минат през него, спазвайки треакторията на движението си, като разчитат участакът да е кратък. Когато е по-дълъг, след няколко секунди шофиране започва намаляване. Това е очаквано. В случая с катастрофата обаче 1) някой е намалил рязко или 2) просто се е движил много по-бавно по някакви други причини.

01.04 2014 в 14:54

При нас редовно се получава това явление. Има места на които има течение преминаващо през пътя. Когато е топло времето, а това течение е студено се получава нещо като река от гъста мъгла премнаваща през пътя. Преди няколко дена ми се случи.

01.04 2014 в 14:09

Среща се подобно явление,когато пътят отива нагоре с по-висока надморска височина,рано сутрин.В случая явно са други причините.

01.04 2014 в 11:46

Попадал съм с подобна ситуация близо до Мюнхен - в случая имаше гъст дим от запалена трева. Експертите казват, че най-добре е да се отклониш, но ако магистралата е натоварена рискуваш да удариш кола от съседната лента. При неочаквано задръстване може да се получи същия ефект. Превантивната мярка е подходяща дистанция и повишено внимание. Дамата е отреагирала адекватно, но е имала късмет, че е карала в дясната лента.

01.04 2014 в 11:05

Като карат като бесни без да мислят. Мъгла за части от секундата не пада, дори и на 2000м.н.в. Особенно пък пушек.
Това се вижда от поне 200-300м. Всякакви оправдания звучат твърде наивно и по-детски.
Като видиш, че има пушек и/или мъгла намаляш, а не се набиваш с 140км/ч...

01.04 2014 в 11:05

"още в момента, в който се движех назад"
Назад? По магистралата??

"че пелената над пътя вероятно е дим"
Вероятно?? Да подскажа ли, че дима мирише ? И мирише съвсем различно от облак !

Лично аз като съм влизал в гъста мъгла с видимост 20тина метра се е случвало да намалям скоростта на 80 и дори на 50-60.

Подсказвам, че 20 метра се минават за 1 секунда при скорост 72км/ч - съответно никаква скорост на реакциите няма да ви спаси от удар при намалена видимост и висока скорост.