Общинските съветници от Велинград 7 месеца без заплати

OFFNews 07 август 2014 в 15:52 2253 2

Община Велинград

От началото на годината общинските съветници на Велинград са без заплати, съобщи председателят на местния парламент Диана Кехайова.

Не се изплащат и болничните, защото на общинарите не са им внасяни осигуровки, а по този начин Общината нарушава Закона за здравното осигуряване.

"Общинската администрация не ни дава конкретен отговор за спирането на плащанията. Вероятната причина е оспореното в съда решение за увеличаване на заплатите на местните парламентаристи. Настоявала съм пред общинската администрация поне старите заплати да бъдат изплащани на съветниците, но това не се случва", казва Кехайова пред "Фокус".

Тя твърди, че в бюджета на община Велинград средствата за възнаграждения и осигурителни вноски за заложени и дори завишени в сравнение с бюджета за 2013 г. Освен това Общинския съвет е реализирал икономия от 12 536 лв. за изминалата 2013 година.

Кехайова отбеляза още, че съгласно Кодекса на труда за времето, в което общинските съветници участват в заседания на парламента и на постоянните комисии към него, са в неплатен отпуск на постоянните им работни места. Плюс всичко 11 от общо 29 общински съветници са от населените места в общината и пътуват, което също е разход.

„Имаме колеги от Сърница, която е на 54 км, от Медени поляни и други места, които са отдалечени от Велинград. Не е редно тези хора да правят тези разходи за пътуване и в същото време да не получават нищо”, категорична е Кехайова.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!