Заплатите в МВР под въпрос, Йовчев напуска спокоен

Юлиан Христов 06 август 2014 в 13:15 2811 1

Цветлин Йовчев и Йордан Бакалов

Основните дейности на МВР са под въпрос, след отказа на парламента да актуализира държавния бюджет.

Това стана ясно от думите на бившия вече вътрешен министър Цветлин Йовчев, който днес предаде поста на служебния министър на вътрешните работи Йордан Бакалов.

Йовчев призна, че има финансови проблеми в МВР, които са щели да бъдат избегнати, ако бюджетът е бил актуализиран.

„Правителството направи всичко възможно да гарантира успешното и устойчиво функциониране на МВР до края на годината. Включително с последните промени в бюджета бяха гарантирани всички разходи, които е необходимо, за да гарантират на министерството основната дейност, за заплатите и социалните придобивки на колегите. Аз лично недоумявам от това решение на парламента. Искам да ви кажа, че то не е решение нито на правителството, нито на бившия вече финансов министър. До последно и министър-председателят, и финансовият министър, и аз вложихме всички усилия, за да гарантираме това. И в този бюджет, който беше, бяха гарантирани както необходимите разходи, така и заплатите и социалните придобивки на колегите. Не мога да си представя, че единственото решение в момента е това да се посегне на заплатите на полицаите, граничарите, пожарникарите, спасителите и останалите служители на МВР. И аз призовавам да се направи всичко възможно и да не се поставят отново тези, които рискуват живота си за да гарантират сигурността на българския граждани, в унизително положение“, каза Йовчев.

„Ако беше толкова лесно, на нас ли щеше да се случи?“

Новият министър Йордан Бакалов обясни, че още не се е запознал с финансовия отчет на МВР и че ще направи ревизия в министерството. Той поясни, че се надява да няма заложени подводни камъни и заключи: „То ако беше толкова лесно, на нас ли щеше да се случи?“ 

„Още не сме приели и предали, но разбирам, че министър Йовчев ми предава министерството кадрово стабилно, но финансово, в резултат на гласуването на моите бивши колеги, не толкова стабилно“, поясни той и каза, че първата му работа ще е да говори с финансовия министър за парите на МВР, така че да „не се усети по никакъв начин, че има промяна в МВР“.

Новият министър не смята да прави кадрови промени, въпреки смените, които бяха направени в последния момент от министъра в оставка. „За мен са важни резултатите. Това е оценката за работата“, коментира Бакалов.

Той заяви, че не се чувства ограничен от това, че правителството ще работи без парламент.

На прощаване Йовчев обясни, че напуска министерството с „гордо вдигната глава“.

„В живота си съм допускал много грешки, сигурно ще продължавам да допускам. Въпросът е оттам нататък как излизаме след грешките. През тези 14 месеца вложих душа и сърце в това, което правя. Мисля че успяхме да постигнем доста добри неща и във всичко съм се водил единствено от желанието си да съзидавам, да градя. От тази гледна точка си тръгвам спокоен, с гордо вдигната глава. Няма подводни кмъни, заложени от мен и няма да има“, обясни Йовчев.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови