Quantcast

Видин, Сливен и Ловеч десетки години назад от София по заплати

OFFNews Последна промяна на 03 август 2014 в 16:50 5375 7

Снимка Keith Syvinski/sxc.hu

Видин, Сливен и Ловеч изостават с десетки години от София по заплати.

Това сочи анализ на Явор Алексиев от Института за пазарна икономика.

Данните за последните 10 години говорят за увеличаваща се пропаст между столицата и най-бедните области в страната.

През 2004-2013 г. средногодишният темп на нарастване на доходите в София е 12.79% при среден за страната от 8.5%. Най-бавно нарастват доходите в област Ловеч – с едва 2,90% на година.

Само в шест области темпът на растеж изпреварва средния за страната: София (столица), Пловдив, Стара Загора, Плевен, Перник и Ямбол. В останалите 22 области на страната темпът на растеж на доходите е по-нисък от средния за страната, въпреки че в някои от тях нивата на самите доходи са по-високи от тези в изброените шест области.

Ако доходите в столицата спрат да нарастват през 2013 г., а тези в останалите области запазят своя темп на растеж, първите, които биха настигнали София, са Перник (2016 г.), Плевен и Стара Загора (2017 г.). Няколко години по-късно това могат да сторят Пловдив (2018 г.), Варна, Габрово и Ямбол (2019 г.). На опашката се нареждат Видин (2033 г.), Сливен (2039 г.) и Ловеч (2044 г.), сочи анализът.

Тази, макар и условна, динамика дава добра представа за степента на изоставане на доходите в различните области на страната спрямо тези в столицата.

Средният темп на нарастване на доходите зависи най-вече от състоянието на пазара на труда, тъй като работната заплата формира над 50% от общия доход на домакинствата в страната. Възрастовата структура на населението също е важен фактор – колкото по-голяма част от жителите на една област са в пенсионна възраст, толкова по-голям дял от общия доход на домакинствата се формира от пенсии.

Например пенсиите формират едва 14,1% от доходите на домакинствата в столицата и цели 32% от доходите във Видин.

Поне на този етап не са налице признаци, говорещи за постепенно преодоляване на различията в нивото на доходите в столицата и в останалата част на страната. Нещо повече – продължаващият ръст на доходите в столицата в условията на криза и следкризисно възстановяване и традиционно по-високата икономическа активност на местното население правят разликите все по-сериозни.

Изследване на ИПИ за водещите фактори, от които зависи благосъстоянието, измерено като БВП на човек от населението, показва че основните и статистически значими фактори са качеството на човешкия капитал, инвестициите, инфраструктурата и предприемачеството.

Дистанцията между доходите в провинцията и тези в София би могла да се скъси с по-сериозни усилия за привличане на местни и чужди инвестиции, качествено и продължително образование и обучение, развитие на инфраструктурата и създаване на по-добра бизнес среда, която насърчава предприемачеството.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

04.08 2014 в 07:12

Не се радвайте Софиянци и Вашият ред ще дойде. От гледна точка на заплатите: пълна измислица е този анализ. При 80% от бизнеса минава през София- като управление, в следствие на което, отчисленията са най-големи. Останалите 20% от назначения бизнес върви през Пловдив ,Варна и Бургас. Стара Загора е в това състояние заради ТЕЦ-овете. А Плевен, за него нямам отговор. Там работят 20-тина шифашки фабрики плюс Тютюневата. От къде такъв ръст на заплатите? От гледна точка на циганите: По-цигански град от Плевен не познавам (извинения към Плевенчани). Ясен, Дисевица, Градина, Търнене, Бохот само в този район живеят не по-малко от 7 000 циганина.

04.08 2014 в 04:56

Ники, що не си дадеш г*за под наем 100% да издържаш мързеливците от твоята ма'ала а?! Да го приемем със закон.

Статията не казва нищо ново.Само слушам кви били заплатите в София, а после като чуят,че пътуваш по час и нещо до работа и почват да викат въй ама как... Еми то не може все на работата мекото и на 'леба мекото.

03.08 2014 в 22:31

Нищо чудно няма. Това са тежко циганизирани райони, друго и не може да се очаква. Естествено с увеличаване броя на циганското населени даден район да запада все повече и повече. Има окончателно решение на проблема, обаче все още няма достатъчно обществена подкрепа за него. Arbeit macht frei.

03.08 2014 в 21:59

Богатите софиянци трябва да дават по 50 % от заплатите си на по-бедните градове!!! Това трябва да се приеме със закон!!!

03.08 2014 в 18:28

Ами никой не им е виновен1Преди години ,гледах в Алмерия,цяло село от Видинско,спят в колиби,без всякакви елементарни условия!Обаче,нали са в Испания да го ева!Пък земята им дето ражда всичко пустее!Там сега са само талибуци ,мързелевци и комуняки!В най червените области,живеят най зле!Те тва е.

03.08 2014 в 18:03

Рим е вечен -> разделяй и владей.
-----
90-те години когато София вреше кипеше и гладуваше, цървулите викаха "Ние ви храним, ще ви оставим да умрете от глад", видя се кой кого храни, СевероЗападнала България която имаше всичко под мъдрото ръководство на цървулите се превърна в циганско гето.
------
25 г. по-късно комунделните лозунги в Източна Украйна не са се променили, скоро ще почука зимата на вратата, ще се види кой кого храни.

03.08 2014 в 17:14

... доста педераска статийка... а сега кажете и за ръста на наемите и разходите в софия... или за това кой колко внася в здравната каса... и що ли не си******