Общински съветници предлагат нова платена „жълта зона“ в София

OFFNews 02 септември 2014 в 12:21 15766 13

Общински съветници в София пуснаха за обсъждане нов вариант на наредбата за паркиране в столицата, според която паркирането на всички улици, булеварди, площади и тротоари в София може да стане платено.

В новия документ Столична община предлага да се въведе нова платена зона - „жълта зона“, съобщи „Сега“.

В досегашния вариант на наредбата съществуваше възможността за въвеждане на „жълта зона“, която обаче не е платена, а е зона за контролирано безплатно паркиране за подобряване на организацията и контрола на паркирането.

Столична община предлага паркирането в „жълтата зона“ да е платено в определени случаи – при проблеми с паркирането и с организацията на движението, при голям брой нарушения или по предложение на районната администрация, общински съветници, граждани и други нестопански обекти.

Засега не е ясно срещу каква сума ще може да се ползва новата „жълта зона“.

Идеята за създаване на контролирани места за паркиране около пазари, болници, молове беше подкрепена при допитване на жители на столицата от районни администрации, без обаче да се споменава за платено използване на тези зони.

В новата наредба не е включена промяна на цената на съществуващите в момента „синя“ и „зелена“ зона. Работното време за „синята зона“ остава без промяна, а „зелената зона“ няма да работи в събота. Предвижда се и в около стадион „Васил Левски“ да се въведе „зелена зона“.

В центъра се въвежда и паркиране за 10 минути, като в този случай ще се използва талон, който да показва часът на спирането на автомобила.

Новата наредба предвижда промяна и на изискванията за издаване на винетка за хората, които живеят в районите с платени зони. Стикери ще може да се получава и по настоящ адрес, а не само по постоянен адрес. Един човек обаче ще може да получава само един стикер. Ако някой притежава повече от един автомобил, останалите коли ще трябва да се паркират по обичайния ред.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!