Quantcast

Общински съветници предлагат нова платена „жълта зона“ в София

OFFNews Последна промяна на 02 септември 2014 в 12:21 15071 13

Общински съветници в София пуснаха за обсъждане нов вариант на наредбата за паркиране в столицата, според която паркирането на всички улици, булеварди, площади и тротоари в София може да стане платено.

В новия документ Столична община предлага да се въведе нова платена зона - „жълта зона“, съобщи „Сега“.

В досегашния вариант на наредбата съществуваше възможността за въвеждане на „жълта зона“, която обаче не е платена, а е зона за контролирано безплатно паркиране за подобряване на организацията и контрола на паркирането.

Столична община предлага паркирането в „жълтата зона“ да е платено в определени случаи – при проблеми с паркирането и с организацията на движението, при голям брой нарушения или по предложение на районната администрация, общински съветници, граждани и други нестопански обекти.

Засега не е ясно срещу каква сума ще може да се ползва новата „жълта зона“.

Идеята за създаване на контролирани места за паркиране около пазари, болници, молове беше подкрепена при допитване на жители на столицата от районни администрации, без обаче да се споменава за платено използване на тези зони.

В новата наредба не е включена промяна на цената на съществуващите в момента „синя“ и „зелена“ зона. Работното време за „синята зона“ остава без промяна, а „зелената зона“ няма да работи в събота. Предвижда се и в около стадион „Васил Левски“ да се въведе „зелена зона“.

В центъра се въвежда и паркиране за 10 минути, като в този случай ще се използва талон, който да показва часът на спирането на автомобила.

Новата наредба предвижда промяна и на изискванията за издаване на винетка за хората, които живеят в районите с платени зони. Стикери ще може да се получава и по настоящ адрес, а не само по постоянен адрес. Един човек обаче ще може да получава само един стикер. Ако някой притежава повече от един автомобил, останалите коли ще трябва да се паркират по обичайния ред.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

03.09 2014 в 09:20

Деси, парите отиват за помощи на бай-мангал и се разпределят към бюджета на другите общини(нищо ,че плащаш в столична община,теотиват по селата). А ти понеже получаваш по фиш цялата си заплата и те осигуряват върху това което получаваш и режат данъци и от там (както и мъжът ти), нямате право даже и на детски, защото според общината сте много богати. И заради това циганите без 1 работен ден в живота, получават месечно без да работят горе-долу ,колкото теб (има случаи и повече). Преди ме осигуряваха на 1460лв а взимах около 1000 и това е ако бачкам всичките празднизи на 6 дневна седмица, аз нямах право на детски, сега си взимам парите на ръка и се осигурявам минимално и ми е екстра...Поне знам , че парите не отиват за бай-мангал. Е питам, как да я бъде тая държава и как да останат младите и креативни хора тук?

02.09 2014 в 21:46

Аз отново - нямам против че давам 100 лева годишно за зелена зона. Даже има паркоместа пред нас (което е нещо доста уникално).

Дразнещото е че тези пари отиват в някакви изнудвачи, а не в Общината, която в последно време наистина функционира коректно и прави доста подобрения, хората заслужават парите да отиват в тях!

Тези от паркинги и гаражи са рекетьори и боклуци.

02.09 2014 в 16:17

пена
Всички собственици на МПС в София си плащат за твое сведение за ползването на публичната общинска собственост!!!Нарича се данък МПС който е местен данък и се прибира от общината!!!Всякакви допълнителни данъци и такси налагани от общината върху това МПС свързани с неговият престой и движение си е двойно облагане за твое сведение!!!!Нарича се рекет!

02.09 2014 в 15:56

Това вече започва да си става двойно облагане както и да го гледам!И си е незаконно!!!

02.09 2014 в 15:41

За колите се плаща данък - пари, които така и не е ясно къде отиват! А парковете, градинките, тротоарите се напълниха с коли от както въведоха тази малоумщина с платените парко места! Мен лично силно ме вълнува къде потъват парите в тая държава!

02.09 2014 в 15:13

В платените зони всичко изглежда по-добре: има маркировка, има ред.
На безплатното цари хаос, вдигнати чистачки и по-някога спукани гуми.

Няма по-добро решение от платената зона.

02.09 2014 в 14:30

Паркирането в София трябва да е платено навсякъде.
А собствениците на автомобили най-после трябва да почнат да си плащат за ползването на общинска и държавна собственост. Факта, че имат МПС не им дава право да паркират безплатно на чужда зема. Тия 20м2, от градската територия, които "завземат" не са хич евтини. Като ползват да си плащат!

02.09 2014 в 14:28

Ако не бях прочел статията от миналата година за "липсващите" 80% от приходите на паркинги и гаражи, щях да кажа, че подкрепям това. Но реалността е, че всеки който се радва на подобна идиотщина е пълен безмозъчен глист.

02.09 2014 в 14:25

Айде да не пипате стадиона и да не ми въвеждате жълта зона, щото вече трябва да ставам съботно - неделен шофьор, а наистина не ми се иска да си припомням какво е след дълъг ден на работа да се блъскаш в градския в задръстването.

02.09 2014 в 14:12

Правилно! Трябва всичкото паркиране да е платено и да се регламентира най-накрая. Всички се оплаквате а цена от 10лв на месец струва ли ви се висока, за да може децата ви спокойно да ходят до училище по тротоар и жените ви спокойно да бутат детски колички по тротоар до парка? Отвращавам се като виждам майки с колички на пътното платно по кварталите, защото всички тротоари са в коли. Само в София автомобилът е на пиадестал пред човека и чистата и удобна жизнена среда.