Общината спря строежа на небостъргач в "Стрелбище"

OFFNews 14 септември 2017 в 12:38 10830 0

Снимка Архив

Столичният общински съвет спря строежа на небостъргач в квартал "Стрелбище". СОС гласува единодушно да прекрати процедурата, която трябваше да позволи на НИКМИ изграждането на 44-етажна сграда на ъгъла на булевардите "България" и "Петко Ю. Тодоров". 

Главният архитект на София Здравко Здравков убеди три комисии да подкрепят обществения интерес срещу инвеститорите от НИКМИ, преди решението на СОС. Срещу строежа се проведоха поредица протести от живеещите в квартала. От НИКМИ обаче категорично отказват да водят преговори за замяна на имота.  

Процедурата е стартирана от НИКМИ като план-извадка, по реда на чл. 133 от ЗУТ, при положение, че има влязъл в сила цялостен план за квартала. Върху терена има над 50 дървета, заснети от дирекция "Зелена система", за които няма разрешение за премахването им. През имота минава и канализационен колектор, който обслужва кв. "Стрелбище", са част от мотивите на Здравков. С тях той ще иска и отмяна на решението на ВАС, с което отмени заповед на тогавашния главен архитект на София Петър Диков да се одобри проект на ПУП за терена. 

През май ВАС наложи 1000 лв. глоба на главния архитект, за неизпъление на съдебното решение и спиране на проекта на НИКМИ. 

Разрушената вътрешноквартална улица обаче минава през имота на НИКМИ и общината не може да я възстанови. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови