Заградиха улица заради небостъргач в Стрелбище

OFFNews 09 август 2017 в 14:49 6243 3

НИКМИ затвори улица „Майор Първан Тошев“, отсякоха дърво в столичния квартал „Стрелбище“, съобщиха във фейсбук групата Помощ за Стрелбище. 

Строителната фирма ще строи 43-етажна сграда на мястото на зелена площ в района въпреки протестите на хората срещу небостъргача. До момента жителите на квартала са изпратили до институциите 2118 подписа в жалба срещу намерението на компанията.

Улицата вече официално е затворена, въпреки че преди три дни НИКМИ "великодушно" обещаха да не го правят. На практика кварталът е блокиран - не можете да излезете, без да направите нарушение, карайки в забранена посока. Няма и къде да обърнете, пише във фейсбук групата. 

Сега не знам какво ще правим. Мога да ви кажа само едно: ние нямаме държава. Нямаме правителство, нямаме закони, нямаме парламент. Имаме съдии от Висшия Административен Съд, които колят и бесят - буквално. ВАС са поели функциите на премиера, президента и парламента, коментира Анна Димова. 

Един от собствениците на НИКМИ Милчо Благоев обясни, че от години има проблеми с имота заради Столична община. По думите му имотът е собственост на фирмата и улицата минава незаконно през него. Според него по сега действащия устройствен план градинката не е обозначена като зелена площ. 

В края на миналата година Върховният административен съд реши окончателно да отмени отказа на главния архитект да разреши проекта, защото ОУП не важи в частта му за конкретния терен. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

10571

1

Hissarion

09.08 2017 в 15:43

ВАС е преценил, че в общия случай общественият интерес може да е важен, но в конкретния случай финансовият интерес е по важен. След частния паркинг за метрото, сега тази незаконна улица; да не се окаже, че и съдебната палата е върху нечий имот и господа магистратите да заседават на спирката на трамвая отсреща.