Община Перник е във фалит, има дългове за над 30 млн. лв.

OFFNews 06 октомври 2017 в 14:06 3860 0

Община Перник е във фалит, има дългове за над 30 млн. лв.

Снимка zaPernik.com

Община Перник е във фалит, сметките й са запорирани, а натрупаните задължения са за над 30 млн. лв. Това обяви зам.-кметът на общината Денислав Захариев, цитиран от bTV.

Натрупаните дългове са още от 2011 година. Местната власт дължи 700 хил. лв. на частна фирма, която е осъдила общината. В същото време общинарите не са потърсили 1.5 млн. лв. неустойки от тази фирма, която не изпълнявала концесионния си договор. Сега фирмата е в несъстоятелност, но тя чака да получи средствата, за които е осъдила общината.

Другите задължения на Перник са към Националната агенция по приходите – 2.6 млн. лв с лихва 700 хил. лв.

В момента тече оздравителен план и за да падне запорът на сметките са сключени споразумения и ще изплаща дълговете на части.

Междувременно стана ясно, че общинският съвет в Перник е обявил в ликвидация "Медико-дентален център" ЕООД. Сред мотивите е, че приходите от основната дейност на дружеството не стигат за покриване на разходите му. Инвестирането в съвременна апаратура при тези условия би било неоправдан разход за общината, която изпълнява план за финансово оздравяване, посочи кметът Вяра Церовска.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !

 
X

Да помогнем на украинските деца!