Обещаните от Кацаров 1 милион теста за учениците се оказаха 168 800

Александра Маркарян Последна промяна на 27 ноември 2021 в 10:13 4838 2

Стойчо Кацаров

Снимка БТА/Минко Чернев, архив

Стойчо Кацаров

Обещаните от здравния министър 1 милион теста за ученици се оказаха 168 800.

Толкова пристигнаха до края на вчерашния ден, информира тази сутрин Министерството на образованието и науката. Обещанието за 1 млн. теста, които да постъпят вчера, даде Стойчо Кацаров пред журналисти.

"Досега сме предоставили на МОН над 1 млн. щадящи тестове, днес предстои да бъдат доставени още 1 млн - каза той вчера. - Има обявена поръчка за нови доставки. Днес е крайният срок за представяне на оферти за още 2,5 млн. теста. В рамките на следващите 7 дни би трябвало да сме осигурили 4 млн. теста на МОН, които ще бъдат достатъчно за всички ученици до края на календарната година. Кога ще могат големите ученици да се върнат в клас ще реши МОН. Това не е в нашите правомощия."

Проблемът с липсата на тестове за децата е огромен, напрежението сред родители и ученици - също. Това е причината учениците от 5. до 12. клас да не могат да се върнат в клас. Организацията по поръчването и доставката им досега беше в ръцете на здравното министерство. Вчера Кацаров обяви, че я прехвърля на МОН. Който ползвал тестовете, той трябвало да ги поръчва.

За да се "отпуши" системата, беше разрешено големите ученици да могат да се върнат в клас срещу зелен сертификат за ваксиниране, преболедуване или наличие на антитела. Условие за възстановяване на присъственото обучение е 50% от учениците в дадената паралелка да имат сертификати. Останалите продължават да учат неприсъствено до доставката на тестове.

Не всички ученици обаче могат да бъдат ваксинирани. Това е разрешено от 12-годишна възраст нагоре.

Малките ученици, от 1. до 4. клас, учат присъствено. С пристигналите вчера 168 800 теста и резервите от предишните доставки са налични 283 100 теста. Те едва осигуряват присъственото обучение на децата от I до IV клас до 10 декември т.г., подчертават от образователното министерство.

"МОН продължава да чака с нетърпение анонсираните от МЗ още милиони тестове, за да върне в клас учениците от V клас нагоре", пишат още оттам.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

2374

2

zuljin

27.11 2021 в 16:04

Тази ОТРЕПКА е един от съавторите на МАЛОУМНАТА ни здравна система, на която се дължи високата ни смъртност!!!
Трябва да бъде СЪДЕН за престъпление срещу целия народ!!!

1000

1

clinical

27.11 2021 в 11:56

Не били компютри, ами компоти, и не сме ги изнесли, а ни ги върнали...
Кога ли ще помолят това недоразумение да освободи стола?