Новите програми за XI и XII клас са факт: какво ще се учи от 2020 г.

Александра Маркарян 16 август 2018 в 16:44 12483 1

Снимка БГНЕС, архив

Красимир Вълчев, министър на образованието и науката

Министърът на образованието Красимир Вълчев утвърди новите програми за XI и XII клас.

Те ще са в сила съответно от учебните 2020/2021 г. и 2021/2022 г. С тях от 2020 г. се въвежда предметът "Гражданско образование".

В двата класа - втората степен от гимназиалното образование - се учат български език и литература, математика, гражданско образование, чужд език (немски, английски, френски, испански, италиански или руски) и физическо възпитание.

Български език, XI клас (общообразователна подготовка)

Литература, XI клас (общообразователна подготовка)

Математика, XI клас (общообразователна подготовка)

Гражданско образование, XI клас (общообразователна подготовка)

"Новият предмет гражданското образование е насочен не само към практическа ориентация на учениците за съвременната демократична държава, разделението на властите и структурите, но и към тяхното осмисляне - пишат от МОН. - По-голямото внимание към формирането на политическа култура цели да подпомага младите хора да взимат самостоятелни и отговорни решения по актуалните въпроси. Гражданското образование търси и по-високо развитие на гражданската среда в училище, която да бъде активен фактор за цялостното развитие на българското гражданско общество. Постигането на тази цел се реализира с включване на основни за гражданското образование теми за политиката и демокрацията, правата и отговорностите, идентичността и различията в обществото, властта и държавата, икономиката и глобалните проблеми."

След обсъжданията на програмата са били добавени две нови понятия - медийна грамотност и омбудсман.

Български език, XII клас (общообразователна подготовка)

Литература, XII клас (общообразователна подготовка)

"Окончателният вид на програмата по литература е изработен след много широко и продължително обществено обсъждане, изтъкват от министерството. - От април до края на юни бяха проведени 14 срещи с експерти от РУО и над 1000 учители от цялата страна и с Асоциацията на учителите по български език и литература."

Задължителните текстове са подредени по предложения на преподавателите хронологично в различните теми – „Родното и чуждото“, Любовта“, „Вярата и надеждата“, „Трудът", допълват от ведомството.

Математика, XII клас (общообразователна подготовка)

Гражданско образование, XII клас (общообразователна подготовка)

Програмите по чужди езици за последния клас съответстват на ниво B1 от Европейската езикова рамка. Тях, както и предвиденото по предмета физическо възпитание и спорт, вижте тук:http://www.mon.bg/bg/28

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

29585

1

Izalina

16.08 2018 в 17:32

То от първи клас налага дебелия Гошо, присмива се на куцата Сашка и се зъби на мургавия Иванчо, пък вий му обяснете в 11ти що е то дискриминация, личност, справедливост и права ...

Омбудсман, социалните партньорство и справедливост и граждански контрол може за 33ти клас да останат в следващия пъклен план на министерството.

А иначе класната ще им обяснява нещата от живия живот до 10ти клас веднъж седмично. Поредната идиотия.