Нови такси за обучение в СУ: предложенията на деканите

Александра Маркарян 28 февруари 2018 в 14:33 15686 1

Софийският университет решава днес какви да са годишните такси за обучение на новоприетите студенти по държавна поръчка в различните му специалности.

Академичният съвет, който се събира в 16 ч, ще обсъди предложенията за учебната 2018/2019 г. Те бяха изпратени от деканите на факултетите на най-старото ни висше училище до ректора, а OFFNews получи таблицата с всички предложения от свои източници. (Може да я видите в галерията под заглавието.)

Въпреки че Университетът обяви нулев прием по медицина, деканът на Медицинския факултет проф. Любомир Спасов е изпратил предложение, което включва и такси за прием на първокурсници по държавна поръчка. Не се предвижда увеличение - 925 лева за година. За OFFNews ректорът проф. Анастас Герджиков обясни, че от размера на тази такса зависят други такси и това налага определянето ѝ.

В доклада си до проф. Герджиков деканът на Юридическия факултет проф. Сашо Пенов не предлага увеличение на таксите, но такова личи от общата таблица, направена в Ректората.

В таблицата е записано, че СУ предлага годишната такса на студент в редовно обучение, държавна поръчка, по "Право" да е 800 лева, а тази за задочен - 600 лв. В същото време, в сега действащото постановление на Министерския съвет сумата е 739 лв. за редовен студент и 440 лв. - за задочен.

По този повод проф. Герджиков уточни за OFFNews, че е възможно промяната да е била направена допълнително, на Съвет на деканите.

Днес се очаква и решение на Академичния съвет по повод предложението на Физическия факултет таксите за обучение на студенти да са нулеви и да бъдат закрити 13 магистърски програми.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки