Криза: Факултет на СУ закрива магистратури, предлага безплатно следване за студенти

Александра Маркарян Последна промяна на 22 февруари 2018 в 16:59 28970 7

Кризата във висшето образование у нас става все по-видима. Тенденцията много младежи да загърбват държавните ни университети и да заминават за чужбина, за да учат, доведе до това един от факултетите на най-стария ни университет - Софийския, да предложи безплатно обучение за новоприети студенти, както и да започне закриването на магистратури.

Става въпрос за Физическия факултет. Очаква се предложенията на декана му да бъдат гласувани от Академичния съвет на СУ на 28 февруари.

В писмо от 15 февруари до ректора проф. Анастас Герджиков, по повод негово искане факултетите да отправят предложения за таксите за обучение на студенти през 2018/2019 г., деканът ФзФ проф. Александър Драйшу пише:

"...предлагаме за учебната 2018/2019 г. таксите за обучение за всички бакалавърски специалности на факултета да бъдат нулеви или възможно най-ниски, позволени от ЗВО (бел. ред. Закона за висшето образование), за новоприети студенти". 

Преди да бъде отправено към ректора, респективно Академичния съвет на СУ, предложението на проф. Драйшу е било подкрепено от Факултетния съвет на Физическия факултет, става ясно от писмото.

Спорен е въпросът дали Законът за висшето образование позволява нулеви такси за обучение на студенти. Според него те заплащат такива и само определени групи са освободени - на базата на международни споразумения. Няма текст, който да разрешава годишната такса за обучение на студент да е 0 лв., но няма и изрична забрана за това.

По закон таксите за обучение в университетите се утвърждават от Министерския съвет по предложение на министъра на образованието след предложения на самите висши училища. Крайният срок, до който МС трябва да вземе решение, е 30 април.

Второто предложение на Физическия факултет се отнася до магистърските му програми. В докладна записка също до ректора Герджиков деканът го уведомява, че Факултетният съвет е приел предложение на зам.-декана, отговарящ за магистърските програми - проф. Евгения Вълчева, за прекратяването на част от тях.

Основанията им са: учебния план на дадената магистърска програма не фигурира в последното решение на Агенцията по акредитация; приет е нов учебен план за програмата, който променя името, професионалното направление, в което е тя, или продължителността ѝ; през последните три учебни години в дадената магистърска програма не е бил приет нито един студент.

Последното е причина за закриването на следните магистратури:

1. Физика, 3 семестъра, редовно обучение.

2. Физика на твърдото тяло, 3 сем., редовно обучение.

3. Физика на плазмата, 4 сем., редовно обучение.

4.Физика на вълновите процеси, 3 сем. редовно обучение.

5. Микроелектроника и информационни технологии, 5 сем. редовно обучение.

6. Физика на плазмата и плазмени технологии, 2 сем. редовно обучение.

7. Физика на плазмата и термоядрен синтез, 2 сем. редовно обучение.

От последното решение на акредитационната агенция към МС са отпаднали:

1. Лазерна физика и оптика, редовно обучение;

2. Твърдотелни нанотехнологии, 3 сем ред. и зад. обучение.

Към друго направление - "Технически науки" - са прехвърлени:

1. Комуникации и физическа електроника (два сем. редовно обучение).

2. Безжични мрежи и устройства – редовна и задочна форма на обучение.

3. Безжични мрежи и устройства – редовна форма на обучение – на английски език.

3.Аерокосмическо инженерство и комуникации, редовна форма на обучение.

4.Аерокосмическо инженерство и комуникации, редовна форма на обучение - на английски език.

5. Аерокосмическо инженерство и комуникации, редовна форма на обучение- на руски език

С променен срок на обучение пък са програмите "Медицинска физика" - два семестъра, редовно обучение, и "Астрономия и астрофизика" - два семестъра, редовно обучение.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

22092

7

Стефан

24.02 2018 в 21:02

Ти си бил ноо гоуем, еваларка, батка!
И какво точно ще научиш от физиката сам? И къде ще го видиш, в кухнята ли?

3711

5

zuljin

23.02 2018 в 08:07

Да изплащаш цял живот някаква книжка с оценки, трябва да си много зле... Имаш ли желание, можеш да научиш всичко и сам, при това ще си нива над тия, които плащат за да им го наливат с фуния.
Ерата на университетите в сегашния им вид приключва...

3000

4

Ана

22.02 2018 в 20:10

Живея в Лондон и мога да ви кажа, че най-високоплатените специалисти в риск мениджмънта на банки и финансовите институции са с образование физика. Тук тази специалност се цени и ти гарантира място в асет мениджмънта, хедж фондове и още редица високоплатени позиции. Така, че все повече млади деца трябва да учат физика, защото това ще им гарантира добра работа и заплащане, макар и в чужбина. Познавам момичета от Украйна и Сърбия, които са завършили физика в родината си и без проблем си намериха високоплатена работа в горепосочените сектори. Принц Кирил Сакскобурготски също е завършил Физика в Принстън. Но нашите математици и физици по нищо не отстъпват на световните имена, с разликата, че обучението много по евтино и не го изплащаш цял живот.

3711

3

zuljin

22.02 2018 в 19:04

пардон... *образование... хахахаха

3711

2

zuljin

22.02 2018 в 19:01

Ние сме страната на дебилите с висше образувание... Всеки втори има висше, но дори не може да пише грамотно.