Нова училищна сграда откриха в Красна поляна

OFFNews 19 октомври 2022 в 15:24 1205 0

Георги Георгиев

Снимка СОС

Шефът на СОС Георги Георгиев бе на откриването на ново училище в Красна поляна

Нова училищна сграда откриха в район „Красна поляна“ днес председателят на Столичния общински съвет Георги Георгиев, заедно с кмета на района Иван Чакъров и Ваня Кастрева – директор на регионалния инспекторат по образование, 

Преподаватели, ученици и родители също присъстваха на откриването на новия корпус на 28-о Средно училище "Алеко Константинов". 

„Преди 106 години се поставя началото на Средно училище (СУ) "Алеко Константинов" на втория етаж в кръчмата, което показва, че българинът винаги е отделял сили и средства за образование. Ние следваме традициите и Столичната община прави всичко възможно, за да има нови детски градини и училища. И днес сме тук, за да открием новия корпус, в който над 180 ученици ще потънат в света на науката и просветата.“, каза в словото си Георги Георгиев и пожела на децата да са здрави, любознателни и да пазят училището.

До 2020-21 учебна година началният курс на 28 СУ „Алеко Константинов“ се помещаваше в сграда, изградена с етернитови плоскости, които са вредни за човешкото здраве. През 2021 г. тази пристройка към основната сграда беше съборена и започна строителството на новия корпус, в който да бъдат настанени учениците от първи до четвърти клас, припомни директорът на училището Станимира Стоева. За две години новата сграда с осем модерно обзаведени класни стаи, компютърна зала, зала за събития и просторна учителска стая е построена, а инвестицията възлиза на 2.6 млн. лв. Класните стаи разполагат с интерактивни дъски с камери и модерни мебели. Сградата е пригодена за деца с увреждания, разполага с асансьор и тоалетни, които отговарят на изискванията за достъпност на средата. В новия корпус ще се обучават около 180 деца от началния курс. Новата придобивка ще позволи училището да премине на едносменен режим режим, след като и основната сграда бъде ремонтирана.

Основен ремонт е направен и на двора на училището – изградена е нова вертикална планировка, обособени са нови игрища – футболно, баскетболно и волейболно, както и фитнес на открито.

Сградата е с модерна система за пожарна безопасност, която директно подава сигнал към СОТ и пожарната.

Средното училище „Алеко Константинов“ е най-старото училище в район „Красна поляна“ – на 106 години. Изградено е в близост до първото читалище в квартала - „Св. св. Кирил и Методий“, до църквата „Възкресение Христово“ и до единствения децентрализиран театър в София – театър „Ателие 313“. Така в центъра на района се обособява значим културен център с вековни традиции, посочиха от учебното заведение.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!