Нова мобилна станция ще мери качеството на въздуха в София

OFFNews Последна промяна на 10 февруари 2021 в 15:55 697 0

72-часови тестове започнаха за новата мобилна станция за качеството на въздуха в София. Мобилната станция е на Столична община и ще измерва компонентите, характеризиращи качеството на атмосферният въздух, съобщи зам.-кметът по екология Десислава Билева. 

Данните ще се отчитат в реално време, а станцията ще работи 24 часа. Първите 7-часови проби ще се извършат в кв. “Павлово“ в базата на дирекция „Аварийна помощ и превенция“, а от другата седмица станцията ще бъде позиционирана в район „Панчарево“. След това тя ще бъде предадена на Столичната община за измерване в различни райони, като първи ще е „Красна поляна“, съобщи още Билева.

Данните ще могат да се проследят от гражданите на сайта https://air.sofia.bg/

Провеждането на 72-часовите функционални тестове се извършва с цел установяване на безпроблемната работа на станцията. След което ще бъде извършено окончателното въвеждане в експлоатация на автоматичната измервателна станция.

През 2020г. за всичките 6 автоматични станции на територията на Столичната община е постигнато съответствие със средногодишната норма (40µg/m3) за показател ФПЧ10. Очакваме окончателните данни да бъдат публикувани в годишния бюлетин на ИАОС.

Това е втора поредна година, през която успяваме да запазим и да продължим положителната тенденция за намаляване на средногодишната концентрация на ФПЧ10, посочи още Билева.

Данните дори показват, че годишните стойностите за 2020г., са по-ниски отколкото през 2019г., според измерванията на Изпълнителната агенция по околна среда, предоставени на Столичната община. 

Зам.-кметът по екология съобщи, че е подготвена и новата Комплексна програма за подобряване качеството на атмосферния въздух на територията на Столична община за периода 2021-2026 (ПКАВ) и документът ще бъде внесен в Столичен общински съвет.

Като една от новите мерки в програмата е мобилната станция за измерване на въздуха.

В програмата се предвижда и въвеждането на нискоемисионни зони.

Много важно за качеството на въздуха са и непрекъснатите проверки, които организира Столичен инспекторат. Директорът на инспектората инж.Веска Георгиева съобщи, че са идентифицирани източници на замърсяване.

Екипите на Столичен инспекторат е извършил от началото на годината 292 броя проверки на строителни обекти, както и за начина на отопление и вида на използваното гориво във и фургоните за работници. За установени нарушения са съставени 73 акта. Установени са и нарушения при проверки на тежкотоварни автомобили - липса на чергило при транспортиране на строителни отпадъци и земни маси и са съставени 3 акта.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови