Нивото на река Марица вече е над критичното (обновена)

OFFNews 10 декември 2014 в 20:00 5096 0

Нивото на Марица при Свиленград прехвърли критичните 5 метра. Нивото на реката в момента е 5,03 м, съобщиха от Би Ти Ви.

Очаква се и още по-голямо покачване на реката.

За втори път за последните дни Марица заплаши да залее Свиленград. Нивото на реката достигна критичния и изплаши жителите на крайбрежната улица, които още помнят последното наводнение.

„Не сме спали 24 часа. Ние живеем тука. Всеки сантиметър гледаме. Ние се наводнихме преди три години. До кръста имаше в хола вода. Съборих си къщата, направих нова”, обяснява един от притеснените.

На най-критичните точки властта започна да строи диги от чували с пясък, но въпреки това водата си намери пролуки и влезе в града. Придошлата река рязко вдигна и нивото на канализационните води и за да не избие през шахтите, започна източването им с помпи

Водоснабдяването в община Минерални бани е спряно заради заливане на кладенците в терасата на река Марица. Засегнати са около 30 000 души от Хасково и 25 000 от община Минерални бани.

Нивото на язовир „Копринка” е спаднало с 3 сантиметра. Изпускането на „Жребчево” продължава.

Нивото на река Тунджа при Елхово е най-високото за последните 50 години. Мазета, сутерени и цели улици в града са под вода вече цяла седмица.

Разливът около Елхово продължава да расте. Тази сутрин нивото на р. Тунджа е 4,33 метра. При Ямбол реката също е с рекордни стойности – измерени са 5,26 метра.

40 къщи са наводнени в село Николаево. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !

 
X

Да помогнем на украинските деца!