Никой не търси Боян Петров, твърди алпинист от базовия лагер под Шиша Пангма

OFFNews 10 май 2018 в 13:01 39337 3

Снимка Личен фейсбук профил

Себастиано Валентини

Никой не търси изчезналия в Хималаите алпинист Боян Петров. Заради тежките метеорологични условия спасителната операция е невъзможна, а информацията, че шестима непалци и китайци го издирват, не отговаря на истината.

Това обяви алпинистът Себастиано Валентини, който е част от експедицията на българина за покоряване на връх Шиша Пангма и в момента се намира в базовия лагер. С него се е свързал журналист от в. "България днес" чрез сателитната връзка.

Валентини опровергава информациите от последните два дни, че шестима шерпи търсят алпиниста, като са стигнали до лагер 1 във вторник, където не са го открили, и са се отправили към лагер 2 в сряда.

"Атмосферните условия са много лоши. Нямаме никакви новини за Боян. Ветровете са изключително бурни. Надяваме се утре (днес - б.р.) времето да е по-добро", казва пред българския вестник катерачът.

Попитана от изданието дали е в течение на тази информация, приятелката на Петров Радослава Ненова казва, че не е е контакт с Валентини и са ѝ подавали информация, че спасители търсят Боян.

Валентини се е срещал с българина и по време на изкачване на К2 през 2014 г., припомня "България днес". Според него Петров е много опитен и все още има шансове да бъде открит жив.

Днес стана ясно, че все още хеликоптерите не са излетели от Катманду, за да се включат в издирването по въздух. Договорено е две машини да излетят при подходящи условия, като единият хеликоптер да носи резервно гориво. 

Днес за пръв път от дни времето се е подобрило и се очаква спасителите да започнат акцията.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

8753

3

Кинджо

11.05 2018 в 07:04

Сега "пожарникаря" ли е виновен за ситуацията ..... вЕрно ли?Някой въобще замисля ли се защо този човек е там, и защо другите алпинисти са се върнали а той е продължил нагоре? ..... Всъщност, той защо е там, някой чувства ли "прославата на Българския дух" която той доказва, аз се чуствам горд че съм българин заради Стоичков, Гришо, Сани Жекова. ... ама този връх го изкачват сигурно по 100 човека на година, повечето от които си плащат за това приключение ( ексцентрични авантюристи в отпуск ) Спасителните операции се финансират от застрахователни компании, без намеса на правителството, а изкачването е хубава история за неделна маса, не повод за национална гордост .... нещо изглежда много объркано тук.

6109

2

Azarael

11.05 2018 в 01:01

Всички празни приказки от страна на Пожарникаря,
че лично се е обаждал в Пекин за да уреди в търсенето
на Б.Петров да участвуват китайски военни,
започнаха да получават облика на един
голям . . .сапунен мехур .
Народът вече отдавна е свикнал с неговите изцепки,
така че ще се учудя ако някой е приел
думите му на сериозно !

6145

1

kokoten

10.05 2018 в 16:02

...никакъв шанс да е жив,горе и бяла мечка няма да оцелее, камо ли диабетик на инсулин...жалко,безсмислени жертви....