Издирването на Боян Петров е подновено тази сутрин

OFFNews 10 май 2018 в 07:33 8289 0

При подходящо време подновяват издирването на Боян Петров

Акцията по издирването на алпиниста Боян Петров в Хималаите продължава тази сутрин. Времето днес е благоприятно и трима души вече са тръгнали към върха Шиша Пангма, като се очаква до обяд да достигнат лагер 2, където надеждата е да бъде открит българинът, съобщи за Нова тв режисьорът Поли Генчева. 

В сряда екипът, който търси българския алпинист, прекрати акцията рано поради влошени метеорологични условия. Във вторник спасителите достигнаха до лагер 1 под върха Шиша Пангма, но не откриха там Боян Петров.

Все още се очаква и разрешение от страна на китайските власти в спасителната операция да се включи хеликоптер от Непал. Два хеликоптера вече са в готовност да излетят от Катманду, но все още се очаква формалното разрешение за излитането им от китайските власти.

Българският алпинист е в неизвестност от 3 май. За изчезването съобщи съпругата му Радослава Ненова.

"Покорителят на върховете" направи опит да изкачи 8-хилядника Шиша Пангма в Хималаите, но времето рязко се влошило и следите му се губят. Боян Петров участва в тази експедиция с още 10 души от други националности.

На трети лагер, който е на височина от около 7400 м, е намерена палатката на Боян. В деня, когато трима украински алпинисти са стигнали там, той вероятно вече е изкачвал върха. Останалите са преценили, че времето не е достатъчно добро и не са продължили.

За да оцелее Боян, той трябва да е в лагер, коментира Любомир Попйорданов, приятел на Боян. По думите му се случва много често хората излизат от маршрутите и тръгват по друг път, но към момента няма такава информация. 

"Струва ми се, че до голяма степен нещата са изпуснати от контрол", обясни той. По думите му начинът на катерене на Боян е много обмислен и оценка на рисковете. Очевидно е било, че влошаването на времето е било изненада, каза още той. 

Пред БНТ съпругата на алпиниста Радослава Ненова съобщи, че днес се очаква да бъде получена сателитна снимка на района. Очаква се от нея да бъде дадена детайлна информация за склона на Шиша Пангма, като например къде и дали има следи или палатка, така че спасителите да бъдат насочени към мястото, където би могъл да е Боян. 

Днес към спасителната акция ще се присъедини и един от легендарните шерпи, участвал в много драматични спасителни операции и казва, че шансовете на Боян са големи, каза Ненова.

Петя Колчева, която е опитен алпинисти единствената българка, покорила Еверест, обясни, че в подобна ситуация опитът, знанията и волята за живот са от огромно значение. "А той ги има", категорична е Колчева.

Ако има опитен височинен алпинист в България в настояще време, това е Боян. Шансовете му да реагира адекватно са много големи, каза още тя.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!