Няма предпазни облекла за всички медици, ще има забрани за определени страни

OFFNews Последна промяна на 16 март 2020 в 19:34 4188 0

Медиците на първа линия при борбата с коронавируса нямат на 100% предпазни средства и облекла, заяви министърът на здравеопазването Кирил Ананиев пред бТВ

Той уточни, че се взимат мерки и до няколко дни това ще се промени. Ананиев каза, че няма да се извършват обществени поръчки за предпазните средства и за необходимата апаратура за болниците, за да се набавят по-бързо. 

"Лекарите спят в лечебните заведения, обособени са специални помещения с всички изисквания и те не се прибират вкъщи. Ако кажа, че те имат на 100% предпазни средства и облекла – няма да е вярно. Ние правим редица неща, за да ги осигурим“, каза Ананиев.

По думите на министъра предстои да се издаде заповед, с която ще се забрани граждани на определени държави да влизат на територията на България. Той допълни, че заразени с коронавирус хора и контакните с тях лица ще бъдат глобени, ако не се съгласят да бъдат подкарантина. 

Той заяви, че въвеждането на извънредно положение не означава "хаос и безконтролност, а система от правила, норми и мерки", които са по-различни от тези, които функционират в нормална ситуация.

Министърът допълни, че предстои правителството в кратки срокове да създаде необходимите законови актове, които да регламентират мерките.

„ТЕЛК-овите решения, които изтичат в момента ще продължат да действа. Обсъждаме вариант за 2 месеца след изтичане на извънредното положение. При протоколите за скъпоструващите лекарства – ще удължим срока до 12 месеца“, заяви ресорният министър и добави, че се работи върху промяната на редица друг текстове, които облекчават здравната система. 

"Преустановихме посещенията в редица обекти, подкрепям предложението на г-н Мутафчийски да се затегнат мерките, но считам, че новите правила трябва да е въведат, след като видим, че са изчерпани по-меките мерки в моята заповед", допълни той във връзка с извънредното положение, наложено преди 3 дни.

Министърът коментира, че за тези мерки са необходими значителни финансови ресурси и поради тази причина икономиката не бива да спира.

Кирил Ананиев обясни, че пробите за COVID-19 се взимат в лечебното заведение, в което е настанен пациентът, а пробата се изследва в акредитираните пет лаборатории в страната. Той коментира, че бързите тестове крият голям риск от грешка.

Кирил Ананиев заяви, че преговарят с лекарите от Втора градска болница, която беше преструктурирана в инфекциозна, да не подават оставки.

"Те са дали предизвестие за напускане. Мисля, че този проблем ще се реши, това са хора, които са положили Хипократова клетва и са отговорни", смята той и заяви, че са свободни 40% от леглата за инфекциозно болни пациенти.

Той е категоричен, че здравната система ще издържи на напрежението.

Ананиев обяви, че няма да се прави нова клинична пътека за COVID-19.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови